30 de desembre de 2020

El Consell de Col·legis Oficials d’Infermeres i Infermers de Catalunya, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya i l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica demanem al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que faci visible el paper de les infermeres durant la campanya de vacunació contra la covid-19.

Les infermeres reclamem als mitjans de comunicació que reflecteixin la feina que fem durant la campanya de vacunació de la covid-19

Ens ha dolgut que el CAC no hagi tingut en compte la veu de les infermeres en l’elaboració del document de recomanacions Continguts audiovisuals sobre les vacunes de la covid. Les infermeres tenim un paper essencial en totes les campanyes de vacunació que es duen a terme, tant entre la població escolar com entre la població adulta. Aquest paper inclou l’activitat d’informació a la població, la cerca de persones, el registre, el control dels efectes secundaris i, per descomptat, l’aplicació de les vacunes, tant als centres com als domicilis i a les escoles. L’elaboració del document del CAC demostra que encara existeix la creença que la salut només depèn de la medicina i que som lluny d’altres països europeus que donen més valor a la cura de la salut, a la prevenció, a la corresponsabilització de les persones en les qüestions relacionades amb la seva salut i a l’abordatge de les condicions de la salut des d’una visió comunitària.

A les infermeres ens preocupa molt que els mitjans de comunicació desconeguin quina és la nostra contribució real, no només durant les campanyes de vacunació, sinó en tot allò que fa referència a garantir la salut i l’autonomia de les persones. Ens preocupa que, tot i l’evidència de la nostra professionalitat abans i durant la pandèmia, es limiti i s’oculti la nostra aportació real a les persones.

Un cop aprovades les vacunes contra la covid-19, les infermeres hem respost la crida del Departament de Salut. Ens hem ofert per participar en tot el procés de vacunació que, en aquesta primera fase, s’adreça a les persones que viuen en residències. Per les característiques especials de la vacuna, que requereix unes condicions especials de manipulació, conservació i aplicació, ha calgut fer una sessió de formació específica.

Les infermeres que participem en la campanya de vacunació ens hem distribuït per tot el territori en 25 equips, coordinats per una infermera referent que gestiona totes les necessitats i requeriments del procés. Aquesta infermera de referència estableix dates i horaris i organitza el personal administratiu de suport. A més, prèviament, hem hagut de comprovar l’estat de salut de les persones que viuen a les residències i establir un pla de vigilància de possibles efectes adversos, entre altres activitats.

Des de l’atenció primària de salut, les infermeres de referència també estem donant suport diari als professionals que treballen a l’àmbit residencial i als familiars. També gestionem el calendari vacunal dels residents i dels treballadors.

El fet d’ignorar el col·lectiu professional de la salut més nombrós demostra molt poca sensibilitat envers les infermeres i la ciutadania. El compromís, la implicació i la capacitat professional de les infermeres són evidents. Només cal fer-ho visible i actuar en conseqüència.