FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
26 de setembre de 2018

  El COIB i l’associació sense ànim de lucre Dret a Morir Dignament (DMD Cat) han signat un conveni de col·laboració que té per objectiu potenciar la formació i el coneixement  de les infermeres i infermers que atenen a persones que estan al final de la vida.

  El COIB i DMD Cat uneixen esforços per potenciar el coneixement i la formació de les infermeres vinculades als processos de final de vida

  El president del Col·legi, Albert Tort i la presidenta de DMD Cat, Isabel Alonso, han signat avui el conveni de col·laboració pel qual s’estableix un marc de col·laboració i relacions entre ambdues entitats per tal d’impulsar el reconeixement dels drets de la persona en situació de final de vida, així com un millor suport en els moments finals de la vida.

  Entre les actuacions que es preveu dur a terme en virtut d’aquest conveni s’inclou potenciar la formació i el coneixement de les infermeres i infermers vinculats als processos de final de vida que poden afectar a infants, adults, persones amb diversitat funcional o a persones amb dependència, entre d’altres. Independentment de les opinions individuals de les infermeres, el col·lectiu és molt proper i sensible al patiment de les persones que es troben en aquesta situació.

  «La societat catalana i espanyola s’està movent en relació al dret a la mort digna i hi haurà canvis legislatius», afirma el president del COIB, Albert Tort.  «Aquesta col·laboració amb DMD Cat ens ajuda a proporcionar a les infermeres interessades la possibilitat de millorar la formació, els coneixements i promoure la recerca infermera en aquest àmbit. Tot això ha de proporcionar també més seguretat als professionals», afegeix.

  Per a la presidenta de DMD Cat, Isabel Alonso, «les infermeres i infermers són una peça clau per millorar la qualitat de la mort de la ciutadania: la seva proximitat a les persones malaltes fa que tinguin informació de primera mà. I és aquesta la que possibilita unes cures al final de la vida veritablement centrades en les persones i les seves opcions».

  El conveni recull també possibles actuacions dirigides a l’organització d’activitats científiques dirigides a estudiants i professionals dels àmbits de coneixement compartits per ambdues entitats; propiciar treballs de recerca universitària sobre l’acompanyament i la cura al final de la vida i fomentar els drets inherents a les persones dintre la legalitat, especialment el respecte i compliment de les decisions.

  Tant el COIB com DMD Cat són patrocinadors, junt amb l’Ajuntament de l’Hospitalet, del curtmetratge «La Dignitat». Aquest projecte abordarà, a través de la ficció i amb rigor, el debat respecte el dret a la mort digna partint del cas de José Antonio Arrabal, un home d’Alcobendas que es va suïcidar el 2017 i que, en els instants previs, va gravar un vídeo en que reivindicava el dret a morir dignament i la legalització de l’eutanàsia.