FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
21 de febrer de 2008

    La vicepresidenta i directora de Programes del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona, Núria Cuxart i Ainaud, insisteix amb la urgència que la prescripció autònoma, és a dir la que és d’exclusiva responsabilitat de la infermera, sigui la primera que es reconegui.

    Cuxart va fer aquestes declaracions en el marc d’una conferència que va pronunciar el passat 19 de febrer al IV Forum d’Infermeria de l’Aula de Cures Sant Marc de Gandia, on va explicar el posicionament que s’ha defensat des de Catalunya per regular l’acció prescriptora de la infermera.
    Les infermeres poden prescriure en el marc de la col·laboració amb d’altres professionals, segons Cuxart, però “no es pot col·laborar si no es té reconeguda la capacitat”. En aquest sentit, va advertir sobre el perill que les infermeres només puguin arribar a prescriure “amb el consentiment d’un altre professional ni se’ls pot obligar a col·laborar si no es reconeix primer la capacitat de fer-ho amb allò que és propi”
    Únicament després de reconèixer i regular la prescripció infermera autònoma, el COIB defensa la necessitat d’obrir un ampli debat en el si de la professió infermera i, després, amb d’altres professionals per analitzar aquelles situacions que comparteixen i analitzar on les infermeres hi poden col·laborar.
    Cuxart va defensar la necessitat de regular la prescripció infermera perquè “hem de donar la cara per allò que ens pertany”. Així, va posar d’exemple la necessitat que les infermeres puguin prescriure o indicar sense haver de “falsificar” una recepta o acceptant omplir receptes signades per un altre.
    D’altres motius que va esgrimir pel seu reconeixement és que és necessari per l’exercici professional de les infermeres. “No es pot acceptar que existeixin professionals amb un marc de competències propi als quals se’ls impedeix sistemàticament el seu desenvolupament”, va asseverar.
    També va recordar el paper que la infermera, com a prescriptora, pot realitzar per fer un sistema de salut més eficient. “Quan la infermera prescriu dóna instruccions molt precises de l’ús del producte i, per tant, redueix el risc d’incompliment terapèutic”, va assenyalar.

    Demana la confiança de les administracions i fermesa del col·lectiu.

    Cuxart va advertir que el procés de reconeixement de la prescripció infermera, que es podria obrir arran del projecte de decret elaborat pel Ministeri de Sanitat, serà “lent i complicat”, però que “des de les corporacions infermeres catalanes es seguirà treballant per defensar la capacitat prescriptora autònoma per aquells fàrmacs i/o productes que necessitem per acomplir amb el nostre objectiu professional: les cures infermeres”.
    “Tenim els coneixements, la força i la voluntat i ara només necessitem la confiança de les administracions per a fer-ho possible”, va concloure Cuxart, que va insistir que els col•legis professionals també tenen la obligació de convertir-ho en una realitat.