FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
16 d’octubre de 2015
    FORUMMED.JPG
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Els Col·legis d'Infermeria d'Alacant, Balears, Barcelona, Castelló Múrcia i València, agrupats en la plataforma col·legial Fòrum Infermer del Mediterrani, mostren la seva disconformitat amb tota utilització política del col·lectiu d'infermeres i infermers, i per tant de la professió d'Infermeria. I molt menys en temes de la transcendència com és l'aprovació del Reial Decret que regula l'anomenada prescripció infermera.
     
    El Fòrum Infermer del Mediterrani, que representa més de 70.000 infermeres, critica que s'utilitzi a la professió infermera com "intercanvi polític" quan s'ha disposat de més de sis anys per negociar una solució raonable per a tots sense aconseguir-ho, tal com ha passat amb els podòlegs. No es tracta d’un assumpte per fer servir de moneda de canvi. Es tracta, simplement, d'un exercici de responsabilitat.
     
    Per als representants del Fòrum, "Les infermeres, tant generalistes com especialistes, només necessiten un marc legal que doni seguretat jurídica a la seva activitat clínica diària, ja que la competència prescriptora l'adquireixen durant la seva etapa formativa i, per tant, en no tractar-se d'una nova competència professional no necessiten la desmesurada formació obligatòria que es pretén que cursin i "que contribueix - molt i innecessàriament- al retard en la seva implementació.
     
    A la comunitat autònoma d'Andalusia, mitjançant el DECRET 307/2009, de 21 de juliol, tenen des de fa anys solucionada aquesta situació d'il·legalitat de l'exercici professional de les infermeres en relació a la prescripció de medicaments i productes sanitaris, havent realitzat només un taller bàsic de coordinació entre els diferents professionals sanitaris implicats en l'àmbit de la prescripció.
     
    Cal recordar per a tranquil·litat i seguretat de l'opinió pública en general, que el Fòrum Infermer de la Mediterrània ha posat en valor en repetides ocasions les dades de la Conselleria de Salut d'Andalusia, on es constata que les infermeres es van convertir durant 2014 en el principal perfil professional que prescriu productes sanitaris en la sanitat pública andalusa; concretament, de gener a desembre de l'any passat es van emetre un total de 3,1 milions d'ordres infermeres, per un import de 81,8 milions d'euros, i tot això amb total normalitat i gran professionalitat per part de les infermeres.
     
    Per aquests motius, el Fòrum Infermer de la Mediterràni, considera una infravaloració i, per tant, una humiliació professional, el fet d’obligar les infermeres a tornar a formar-se per poder prescriure tots aquells medicaments i productes sanitaris que es venen lliurement en les oficines de farmàcia i poden ser adquirits per qualsevol persona sense necessitat d'una recepta mèdica.
     
    A més, assenyalen, que correspondria al Ministeri d'Educació i no al de Sanitat la capacitat d'acreditació de les competències professionals que fossin noves, és a dir, aquelles que no s'adquireixen en la formació universitària, no sent aquest el cas que ens ocupa.
     
    És per això que en cas d'aprovar el Reial Decret que regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part dels infermers, en les condicions que es pretén, les assessories jurídiques dels Col·legis d'Infermeria de Fòrum Infermer de la Mediterrània estudiaran les diferents mesures legals que es puguin dur a terme davant d'aquesta Norma.