La cambra va aprovar dimarts la tramitació de la proposta de llei impulsada pel Partit Socialista, amb el suport de tots els partits excepte el Partit Popular, que contempla l’eutanàsia i el suïcidi assistit. En cas d’aprovar-se de forma definitiva, l’eutanàsia seria una opció legal i gratuïta per totes les persones que pateixin una malaltia greu incurable o una discapacitat greu crònica, i que tinguin la nacionalitat espanyola o residència legal a l’Estat.

El Congrés fa el primer pas per despenalitzar l'eutanàsia

Un cop superada la primera votació, la iniciativa legislativa continua el seu tràmit per a l’aprovació definitiva. Es podran fer esmenes per matisar-la, completar-la i millorar-la però sense canviar el contingut de fons i s’espera que quedi aprovada abans que s’acabi la legislatura dels socialistes.

La proposició de llei sobre l’eutanàsia inclou no només el suïcidi assistit –l’autoadministració per part de l’usuari de la substància mitjançant prescripció i ajuda mèdica—, sinó també l’eutanàsia; l’administració directa de la substància per part del professional de la salut a la persona malalta terminal, a qui assistirà fins a la mort.

El text, per l’elaboració del qual s’ha estat en contacte amb associacions, professionals i experts, inclou el marc jurídic i sanitari de garanties i la possibilitat que es pugui dur a terme al domicili o en hospitals públics i privats.

Un cop s’aprovi la iniciativa de forma definitiva, es modificarà l’article 143 del Codi Penal segons el qual s’imposa la pena de presó per a qualsevol que cooperi amb actes necessaris al suïcidi d’una persona.