El Departament de Salut ha anunciat tota una sèrie de mesures d’aplicació immediata adreçats a alleugerir alguns dels problemes de l’atenció primària. Salut ha avançat que el maig de 2019 donarà a conèixer l’estudi de càrregues de les infermeres de lCS.

Salut promet cent milions en mesures urgents per l’atenció primària

Salut va anunciar ahir en roda de premsa una sèrie de mesures de caràcter urgent per accelerar solucions a la sobrecàrrega de treball dels metges i d’altres mesures que afecten a la resta de professionals i als equips d’atenció primària.

 

 

Les partides pressupostàries anunciades són:

  • 14 milions d’euros per a la contractació de 200 metges de família
  • 22 milions d’euros per la cobertura de baixes i vacances
  •  48 milions d’euros per recuperar la retribució variable per objectius al conjunt de l’ICS, atenció primària i hospitalària
  • 8 milions d’euros per millorar la qualitat del treball i millorar la retribució dels serveis de guàrdia d’urgències.
  • 4 milions d’euros per millorar l’autoorganització dels Equips d’Atenció Primària, tot disposant d’un contracte programa propi; desburocratitzar la feina a la consulta i augmentar la capacitat de resolució en l’àmbit de la primària.
  • 3’5 milions d’euros per a primària dins del pla d’urgències Pla Integral d’urgències de Catalunya (PIUC)
     

El director del CatSalut, Adrià Comella, va destacar que es tracta de mesures d’aplicació immediata però que segueixen treballant per un canvi de model que requereix d’accions a mig termini. En aquest sentit es va recordar la feina emplaçada al Fòrum de Professionals en el que durant un any s’analitzaran qüestions com la definició de la feina o rols de cada professional, com es pot retenir el talent o el desplegament de les especialitats infermeres, entre d’altres.

El director de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha avançat que faran públics els estudis de càrregues dels professionals de la salut, començant pels metges la setmana vinent. Està previst que l’estudi sobre les càrregues de les infermeres i infermers de l’ICS es doni a conèixer el maig del 2019.
 

Foto: Departament de Salut