11 de novembre de 2019

Els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies, han presentat la nova Carta del voluntariat en l’àmbit de la salut 2019. El document actualitza la carta del 2010 i vol reconèixer i promoure el voluntariat en el sistema públic de salut i donar cobertura i seguretat a l’acció voluntària, especialment en termes organitzatius i de qualitat. 

Nova carta del voluntariat en l’àmbit de la salut per promocionar i posar en valor la seva tasca

Aquesta actualització de la carta del voluntariat en l’àmbit de la salut  inclou com a objectius fer extensiva la seva aplicació a l’atenció primària i comunitària, i a la salut mental i les addicions; definir els mecanismes i els perfils de gestió necessaris per a garantir una acció voluntària amb condicions de seguretat i qualitat; plantejar un model de salut i social integrat al voltant de l’atenció centrada en la persona; posar en valor l’acció del voluntariat en salut i fer-lo visible; i reconèixer la seva acció transformadora i destacar el paper de les entitats que el vehiculen.

La carta està alineada amb la Llei 25/2015 del voluntariat i foment de l’associacionisme i amb la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària.

La tasca del voluntariat en l’àmbit de la salut permet tenir cura, des de la vessant més humana, de les persones ateses per raons de salut; traslladar la veu de la ciutadania activa i compromesa dins dels centres i serveis de salut i compartir, amb els responsables del centre i amb els professionals de la salut, els criteris que afavoreixen un bon acompanyament de les persones ateses per raons de salut i del seu entorn significatiu.

S’estima que a Catalunya hi ha mig milió de persones voluntàries vinculades a unes 12.000 entitats, de les quals un 4% es dediquen als serveis sanitaris, segons dades del Govern.

Per a ser voluntari/ària, cal que t’inscriguis a la web connectat.voluntariat.gencat.cat. En aquesta web hi trobaràs les entitats de voluntariat de Catalunya, els projectes i podràs també formar-te amb el Curs d’Iniciació al Voluntariat(CIV).

Voluntariat, també al COIB

El COIB ofereix un programa de voluntariat per a totes les infermeres que vulguin dedicar el seu temps lliure a accions puntuals o bé continuades en l’entorn comunitari de Barcelona i adquirir així un compromís voluntari.

Si tens interès en participar com a voluntari/ària en algun dels programes que es treballen des del COIB, contacta al telèfon d’atenció gratuïta 900 705 705 o a info@coib.cat
Coneix els programes de voluntariat en els que participa el COIB.

 

Fotografia: Departament de Salut. Generalitat de Catalunya