L’infermer pediàtric expert en la promoció de la salut socioemocional, Ramiro A. Ortegón, comparteix la seva experiència en la promoció de la salut a través de la salut socioemocional en aquesta entrevista. Destaca que en temps de covid-19, tenir cura de la salut emocional és més important que mai.

Ramiro A. Ortegón: "Són moments de complexitat emocional i cal que les persones cuidin de les seves emocions"

La covid-19 ha trencat la nostra quotidianitat i ha tingut repercusions en l’àmbit personal, social i econòmic de la població. Ramiro A. Ortegón és codirector de l’Equip SEER – Salut i Educació Emocional, on és responsable de Formació, Assessorament i Acompanyament Professional i Desenvolupament Pedagògic, Investigació i Recerca, una tasca que compagina amb l’assistència com a infermer pediàtric en l’àmbit hospitalari.

Quins efectes té la pandèmia en la salut emocional?

Són moments de complexitat emocional i cal que les persones cuidin especialment de les seves emocions. El confinament mou emocions que necessiten ser mirades i resoltes. Si no tinc espais per poder donar lloc a aquestes emocions, reparar-les i deixar que dins meu es connectin emocions i pensaments de benestar, una via de fugida pot ser l’atac i el malestar. En l’acompanyament a professionals ens trobem que de vegades no hi ha temps perquè hi ha molta càrrega de feina. És important promoure espais per parlar de la situació, poder connectar i buidar les emocions.

La infància i els joves han estat els més vulnerables durant el confinament?

Aquesta situació ha generat moltes emocions que es posen en joc, sobretot en les persones que tenen coses a resoldre. A escala familiar, era un moment ideal per augmentar l’acompanyament i la presència a les relacions, a les emocions dels infants i joves. En les famílies ha afectat en major o menor mesura en funció de les estructures familiars i de la capacitat de conciliar la vida familiar amb la feina. Hi havia famílies que no han estan en capacitat de poder abordar tot el que pot generar aquest món emocional. Les infermeres, de la mateixa manera que acompanyem en processos de malaltia, també podem acompanyar a les persones a ser felices en els moments difícils. Hi ha coses que no podem canviar, però sí que podem canviar com ho vivim.

Des de l’acompanyament emocional en l’àmbit educatiu hem participat en la creació d’unes guies sobre acompanyament socioemocional per a joves durant el confinament per a l’Agència Catalana de la Joventut i una altra dirigida a educadors que s’han publicat per la UNESCO. També hem fet acompanyament de diferent tipus a la població: de dol, sobretot de pèrdua per mort, però també de pèrdua de rutina o de transicions a noves formes de viure la societat. Estem treballant també en prevenció en l’àmbit de salut mental per no generar en un futur la cronificació d’aquest dolor i que puguem acompanyar en el benestar emocional de la població.

De la mateixa manera que acompanyem en processos de malaltia, les infermeres també podem acompanyar a les persones a ser felices en els moments difícils. Hi ha coses que no podem canviar, però sí que podem canviar com ho vivim.

 

Aquesta entrevista és una adaptació de la que es va publicar originalment al butlletí especial del COIB amb motiu del Dia Internacional de la Infermera del 12/05/2020

Fotografia cedida per Ramiro A. Ortegón.