Silvia Vicente, infermera de la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN) de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ha ideat un dispositiu anomenat Swaddy que disminueix l’estrès i millora el confort dels nadons ingressats en Unitats de Cures Intensives Neonatals (UCIN) durant el procediment del pes, contribuint a afavorir el seu desenvolupament neurològic. La infermera ha liderat un estudi per avaluar els efectes de la contenció posicional neonatal durant aquest procediment que ha comptat amb una beca d’ajudes a la recerca de la Fundació Infermeria i societat.

Una infermera dissenya un dispositiu de contenció per al procediment del pes dels nadons prematurs ingressats a la UCIN

Cada any neixen al voltant de 15 milions de nadons prematurament a tot el món. En ocasions, durant el seu ingrés a la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN), un nadó molt prematur pot estar sotmès a situacions estressants que es diferencien molt del confortable úter matern. La qualitat de les experiències viscudes en aquesta unitat, on poden trobar-se dies i fins i tot mesos, determinaran el seu desenvolupament.

Per aquest motiu, Sílvia Vicente, infermera de la UCIN de l’Hospital de Sant Pau i membre del Grup de Recerca en Cures de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau), ha liderat un estudi per avaluar els efectes de la contenció posicional neonatal durant el procediment del pes a la UCIN.

«Vam pensar fer un estudi perquè ens vam adonar que el procediment de pesar els nadons molt prematurs era estressant degut a què requeria retirar els nius de contenció que utilitzem habitualment a la UCIN; el Swaddy permet pesar-los sense haver de retirar-lo durant el pesatge,» explica la infermera.Aquests nadons es troben abans d’hora en un medi pel qual encara no estan preparats; el seu sistema músculesquelètc i neurològic no estan prou madurs per afrontar alguns procediments realitzats a la UCIN,» afegeix.

Swaddy és un dispositiu de contenció de roba, elàstic, per permetre el moviment del nadó, que afavoreix la simetria amb línia mitja corporal, que afavoreix la flexió de les extremitats, posició que difícilment pot dur a terme un nadó molt prematur per la seva immaduresa, i que li proporciona major seguretat, estalviant l’energia necessària per a mantenir altres funcions vitals. El dispositiu també permet la observació del tòrax i l’abdomen del nadó, i la mare se’l pot col·locar en contacte amb la seva pell durant un temps, per tal que s’impregni de la seva olor i el nadó senti la seva companyia quan ella estigui absent.

Un equip multidisciplinar de la Unitat de Neonatologia de l’Hospital de Sant Pau format per infermeres neonatals, una neonatòloga i una terapeuta ocupacional i liderat per Sílvia Vicente va dur a terme un assaig clínic per comparar el procediment del pes amb o sense contenció. L’estudi, que ha comptat amb el finançament d’una beca a la recerca de la Fundació Infermeria i societat de la convocatòria de 2016, va concloure que el dispositiu millora significativament la freqüència cardíaca i respiratòria i l’escala de dolor dels nadons molt prematurs de menys o igual a 1.500 g durant el procediment del seu pes.

Actualment el dispositiu Swaddy es troba patentat com a model d’utilitat.

Una infermera dissenya un dispositiu de contenció per al procediment del pes dels nadons prematurs ingressats a la UCIN

Una infermera dissenya un dispositiu de contenció per al procediment del pes dels nadons prematurs ingressats a la UCIN

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imatges: Hospital Sant de la Santa Creu i Sant Pau / Silvia Vicente