Dilluns s’ha presentat la nova campanya del Departament de Salut “Un hivern sense BRRR” que incentiva als majors de 60 anys, persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc, professionals de la salut i embarassades a vacunar-se contra la grip. La campanya també fa una crida a la població a protegir-se de les malalties d’hivern, no només de la grip, com la bronquiolitis i altres patologies víriques i infeccioses, reduint-ne el contagi seguint mesures higièniques com el rentat de mans o l'us de mocadors rebutjables.

Comença la campanya de vacunació contra la grip, centrada en millorar-ne la cobertura entre les persones amb condicions de risc i els professionals de la salut

La campanya d’hivern 2019-2020 “Un hivern sense BRRR” segueix la d’“Un estiu sense UFFF”  i té tres objectius:

- Informar dels consells de salut que poden ajudar a prevenir les malalties hivernals, sobretot el refredat, la grip i la bronquiolitis, i evitar-ne el contagi.

- Incentivar la vacunació de la grip entre les persones amb condicions de risc, com persones de més de 60 anys, embarassades o persones amb alguna malaltia crònica i els professionals sanitaris.

- Informar el ciutadà que si creu que té un símptoma d'aquestes malalties o es troba malament pot contactar amb el 061 CatSalut Respon, per telèfon, xat o mitjançant l'app mòbil, perquè l'informin del que ha de fer.

El Departament ha anunciat que ha adquirit 1,2 M de dosis de vacunes, disponibles durant tota la temporada de grip. El període òptim de vacunació és del 28 d’octubre al 15 de desembre, uns quinze dies abans que arribi el llindar epidèmic, que enguany se situa als 98,1 casos per 100.000 habitants.

El CatSalut també ha fet públic l’augment fins els 21,4 M€ de la partida per millorar l'atenció a les urgències durant l'hivern, reforçant l'atenció primària, la sociosanitària i l'hospitalària. Així, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) reforça el dispositiu amb fins a 13 unitats de Suport Vital Bàsic, que cobriran Barcelona ciutat i l’àrea metropolitana. A més, s'incorpora una unitat de Suport Vital Avançat Pediàtrica com a reforç, per l'increment de casos de bronquiolitis.

 

Només el 29% dels professionals de la salut es vacunen de la grip


Aquest any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya vol millorar la cobertura de vacunació en persones més grans de 60 anys, apropant-se al 60%, i en persones amb problemes de salut crònics i condicions de risc. Alhora vol aconseguir un salt qualitatiu en la cobertura de la vacunació dels professionals sanitaris i en dones embarassades.

Entre les dades de la darrera campanya, destaca la millora de la cobertura de vacunació de les dones embarassades, que ha passat del 22,7 % a un 29,2 %, i la dels professionals de la salut, que ha passat el darrer any del 23,2 % al 28,05 %. La confiança dels professionals de la salut que treballen en centres assistencials públics en la vacuna de la grip va a l'alça, però la taxa de vacunació encara és baixa i està lluny d'assolir l'objectiu fixat pel departament de Salut del 40% de cobertura contra aquest virus comú.

Com cada any, la campanya de vacunació contra la grip també s'adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; a professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o bé que treballen en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d’altres.

Consulta i descarrega el material de la campanya