7 de gener de 2020

  Aquest 2020 ha estat declarat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com l’Any Internacional de les Infermeres i les Llevadores. El Consell Internacional d’Infermeres (CII) i Nursing Now, impulsors de la iniciativa a tot el món,  s’han posat com a objectius aconseguir el compromís dels governs per a complir la promesa de la cobertura sanitària universal. 

  Tret de sortida per a l’Any Internacional de les Infermeres i les Llevadores

  Aquesta fita, per a la qual s’han planificat accions que ajudaran al reconeixement de les aportacions infermeres i els riscos associats a la manca d’infermeres, coincideix amb la celebració del 200 aniversari del naixement de Florence Nightingale i de la publicació del primer informe «Estat de la Infermeria en el món», previst per l’abril.

  Al llarg de l’any es faran diferents activitats i iniciatives orientades, d’una banda, a fer visible el paper de les infermeres i , de l’altra, a obtenir compromisos per part dels governs per actuar i revertir la situació en qüestions com les ràtios infermeres, el reconeixement professional i el lideratge. La OMS estima que el 2030 hi haurà un dèficit de 9 milions d’infermeres a tot el món sinó es prenen decisions dràstiques que facin canviar la situació.

  Tret de sortida per a l’Any Internacional de les Infermeres i les Llevadores

  Destaca entre les iniciatives previstes, la publicació anunciada pel CII de les noves directrius d’Infermeria de Pràctica Avançada que, segons afirmen, «promouran una visió comuna per seguir afavorint una major comprensió d'aquesta figura per part de la infermeria internacional i les comunitats de l'àmbit de la sanitat per a l'avanç de rols que comunament es coneixen com a infermeres especialistes clíniques i infermeres d'atenció directa». El CII ha anunciat així mateix la publicació del 1er informe sobre l’estat de la infermeria en el món, previst pel mes d’abril, i que  oferirà «una instantània de les infermeres a nivell global juntament amb dades vitals que s'utilitzaran en els propers anys com a referència per determinar quant s'ha progressat per incrementar i potenciar les infermeres».

  A Catalunya, l’estratègia de treball del grup Nursing Now Catalunya catalitzarà les principals estratègies, objectius i accions a dur a terme al llarg de l’any. Una estratègia que ja s’ha donat a conèixer i que recull, a partir dels objectius globals de Nursing Now, els objectius operatius per cada línia estratègica, així com les accions i els criteris de resultats i les entitats responsables de dur-ho a terme.

  Cal destacar igualment l’exposició itinerant «Infermeres en la memòria. La força invisible d’una professió», coorganitzada pel COIB, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona / Escola d’Infermeria (UB), que s’exposarà entre el 12 de maig i el 30 de juny a la seu de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut UB, Escola d’Infermeria UB i Hospital Clínic de Barcelona. Aquesta exposició, que recollirà la història de la professió a Catalunya a través de diferents col·leccions d’objectes, documentació i simulació d’espais d’atenció infermera, té una vocació itinerant i que s’anirà concretant els propers mesos.