L'han desenvolupat les infermeres del Servei de Neonatologia de l'Hospital Infantil i de la Dona de Vall d'Hebron Alba Quesada, Olga López, Elisabet Jiménez juntament amb la farmacèutica María José Cabañas. Es tracta d'una guia d’administració de fàrmacs, fiable i de ràpida consulta, pensada per a professionals que atenen infants en el període neonatal.

Infermeres de neonatologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron creen una app sobre administració de fàrmacs en neonats

L'aplicació NEOinph VH té com a objectiu proporcionar una eina fiable i de ràpida consulta que unifica els criteris de preparació i garanteix la seguretat en l'administració de fàrmacs. Gràcies a ella, es disminueix la possibilitat d'error i les seves conseqüències, especialment greus quan es tracta de nounats.

La infermera Alba Quesada explica: «Des del 2002 treballem amb la idea, vam fer una primera edició el 2009 de la guia de farmacologia neonatal en paper i el 2015 la vam posar al dia». La seva versió app té els avantatges d'una actualització de continguts molt més àgil. També incorpora una calculadora per a garantir la màxima precisió amb els volums i la concentració de cada dosi de medicament.

Segons expliquen les seves creadores, elaborar i administrar fàrmacs en període neonatal no és fàcil a causa de la falta de preparacions comercials dissenyades per a aquesta població. Per exemple, les dosis no estan ben definides perquè s'extrapolen de les de l'adult o s'ajusten en funció del pes o la superfície corporal. A més, la necessitat de ser precisos en el càlcul de les dosis obliga a diluir els fàrmacs abans de la seva administració parenteral, la qual cosa obliga a minimitzar el risc d'error quant al càlcul, el diluent triat, la concentració final o l'estabilitat de la mescla.

L'app NEOinph VH es pot descarregar a l'App Store i a Google Play Store.