2 de juliol de 2019

    Amb una àmplia experiència com a infermera quirúrgica, Montse López Novella va decidir emprendre el seu propi centre com a gestora de la imatge corporal, des d’on ofereix suport i atenció personalitzada a les persones amb càncer i està especialitzada en el tractament de l’arèola en reconstrucció de mama. Un perfil infermer en el que creu per millorar el benestar psicològic de les persones que després d’haver passat per una malaltia o patit un accident no se senten bé amb la seva imatge, però que encara que té un llarg camí per recórrer i donar-se a conèixer.

    Montse López: «Les infermeres gestores de la imatge corporal podem contribuir a que una persona es trobi es trobi a gust amb la seva imatge després d’una malaltia»

    Montserrat López Novella és gestora de la imatge corporal especialitzada en estètica oncològica, infermera instrumentista en cirurgia plàstica i experta en micropigmentació reparadora. Formada com a infermera quirúrgica instrumentista i micropigmentació mèdica i estètica, actualment col·labora amb diferents clíniques d’estètica i cirurgia plàstica i micropigmentació.  Des del 2016 gestiona el seu centre propi de salut Micromedical, on ofereix suport i atenció personalitzats al pacient oncològic i és experta en tractament de l’arèola en reconstrucció de mama. És secretària de l’Associació Catalana d'Imatge Corporal i Dermoestètica de Diplomades en Infermeria (ACICDDI) i compta el Diploma d’Acreditació i Capacitació en gestió de la imatge corporal (DAC) que concedeix el Col·legi. Col·labora amb associacions com l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Fundació Sandra Ibarra, la Fundación Josep Carreras contra la leucèmia, la Fundación Ricardo Fisas, el Banc dels Aliments o Save the Children.
     

    • En què consisteix la gestió de la imatge corporal en l’estètica oncològica?
      «En conèixer tot allò que qualsevol persona que acaba de ser diagnosticada de càncer i passarà per un procés de quimioteràpia, radioteràpia o cirurgia reconstructiva o reparadora pot arribar a necessitar per a millorar la seva imatge i la seva qualitat de vida. També ens formem per conèixer tot allò que podem anticipar i assessorar en aquest camp».
       
    • Quins passos ha de seguir una infermera que es vulgui desenvolupar en aquest àmbit?
       

      «Explicaré quina ha estat la meva trajectòria en aquest camp i els cursos que m'han anat ajudat. Primer vaig treballar com a infermera en oftalmologia i després en cirurgia plàstica. Mentre treballava d'infermera instrumentista per a un cirurgià plàstic em vaig adonar d’allò que era veritablement necessari per donar una ajuda efectiva i un gran canal per a les infermeres: la gestió de la imatge corporal. Els usuaris em demanaven informació i em vaig començar a formar. Em vaig formar en drenatge limfàtic corporal i facial, micropigmentació paramèdica facial i capil·lar, postisseria, mocadors i cosmètica per poder-los atendre millor i també vaig consultar pel meu compte el tema de la cotilleria i les pròtesis temporals. Tot això ho podia posar en pràctica a la meva feina de forma puntual perquè només veia als pacients al quiròfan i durant les cures. Fa tres anys vaig decidir deixar el que feia en exclusivitat i muntar la meva consulta, que ho combino amb el quiròfan com a autònoma. Tinc un equip disciplinari en nutrició, medicina estètica, psicologia, medicina de teràpia neural, micropigmentació facial i migropigmentació reparadora.

      Ara des de l’Associació Catalana d’Imatge Corporal i Dermostètica de Diplomades en Infermeria (ACICDDI) oferim un curs molt extens sobre aquesta àrea i que engloba altres temes adaptats però sempre des de la gestió de la imatge corporal. Evidentment seguir de prop els casos a quiròfan ajuda a estar actualitzat en noves tècniques i això també cal conèixer-ho per a poder ajudar a les persones que atenem».
       

    • En quins casos treballes i quins beneficis té per a la persona que ha patit un càncer?

      «Des de dones que acaben de rebre un diagnòstic de càncer de mama, fins a d’altres que ja l'ha superat i venen per a realitzar la micropigmentació de l’arèola. En tots dos casos la satisfacció personal és immensa. En el primer cas perquè els facilites la informació de tot el que poden necessitar i se’n van més tranquil·les. Fins i tot pots fer els tràmits per elles perquè no s'hagin de desplaçar a diversos llocs. En el segon cas, perquè estan molt contentes de veure's de nou amb la seva imatge, fins que no veuen el color i la forma de l’arèola no acaben de veure's bé, encara que la reconstrucció sigui perfecta. També treballo en casos de tumors facials que necessiten micropigmentació en llavis o celles».
       
    • Quines habilitats creus que són més importants per una infermera d’estètica oncològica?


      «Com a habilitats crec que totes les infermeres fem un acompanyament i els dirigim amb tota la informació que necessiten, ja que quan reben la notícia se solen trobar perduts. Crec que les infermeres estem preparades per fer un bon acompanyament i per tenir empatia. També destacaria tenir capacitat de treballar en equip i saber-se moure en diferents àmbits i amb professionals d'altres àrees. Però també crec que és important tenir certa destresa o habilitat i un perfil un punt estètic o artístic.


      Una infermera amb un perfil formatiu quirúrgic i de consulta en plàstica coneix de prop tots els tipus de cirurgia reconstructiva i sap quines necessitats tindrà la persona que atén, els tempos i els tractaments. Però per sort cada vegada som més infermeres que estem formant-nos en l'àrea de gestió d'imatge corporal i l'intercanvi de coneixements ens ajuda a conèixer un altre tipus de perfils».
       
    • La intervenció estètica no és només en el cos físic sinó que té una important vessant emocional. Com entens que ha de ser aquesta part més emocional en les persones que atens, per exemple, en una reconstrucció de mama?

      «La part emocional és el primer i el més important; si no tenim en compte el que sent, necessita i vol la persona no podrem ajudar-lo amb la resta. Cal respectar tots els perfils i recolzar en el que necessitin. Informar és important però el primer és saber escoltar, donar la mà en un moment en què la persona la necessita i acompanyar. No tothom vol realitzar-se una reconstrucció, hi ha persones que decideixen seguir amb la seva vida i només volen una pròtesi temporal. Les infermeres tenim molta sort amb la nostra feina, cada dia podem aprendre i ajudar i això és un luxe».
       
    • Exerceixes al teu propi centre. Quines són les dificultats que t’has trobat a l’hora d’emprendre en el camp de la gestió de la imatge corporal?
       

      «La veritat és que no veig mai dificultats, tinc aquesta sort! Considero que cada pas per lent que sigui ajuda a créixer. Estic molt orgullosa del meu centre perquè l'he aconseguit gràcies a la constància i al treball i així les coses es valoren molt més. A més, em considero una privilegiada: estic envoltada de grans professionals i les persones que atenc són els que m'han motivat sempre. Vull donar les gràcies al COIB pel seu suport en aquesta etapa com a Gestores d'Imatge Corporal i pel meu reconeixement en aquest àmbit amb el DAC i també per aquesta entrevista.

      No et llances a emprendre si mentalment no estàs molt preparada per deixar una feina estable i pots tenir un suport econòmic. Però també hi ha opcions sense haver de muntar el propi centre i treballar per un centre que reclami aquesta figura. Penso que el perfil de la gestora de la imatge corporal pot encaixar en moltes consultes».Estem preparades i tenim coneixement suficient per donar informació i dirigir molt bé a les persones que atenem. Penso que potenciar les infermeres gestores de la imatge corporal evitaria passos innecessaris dins del sistema de salut.

    Creus que hi ha altres àmbits on les infermeres poden estar interessades en formar-se en la gestió de la imatge corporal?
     

    «Tots els àmbits hospitalaris que impliquin l’atenció a qualsevol persona que una malaltia o un accident els hagi comportat un canvi o un trastorn en la seva imatge corporal que faci que no se sentin a gust. Es pot donar aquest servei des de qualsevol consulta, com per exemple: una àrea de cremats; en problemes de pell per traumatismes, dolor o psoriasi per informar sobre quin tipus de productes estan indicats; en casos de pèrdua de cabells per orientar sobre perruques; en dones que després d’un embaràs vulguin recuperar el seu aspecte per proporcionar-los informació sobre faixes i tractaments més adequats…» Estem preparades per fer aquest tipus de seguiment perquè com que coneixem tots els àmbits de la persona podem abastar molts temes. De fet, ja s’està fent el que passa és que no en som conscients.

    Montse López: «Les infermeres gestores de la imatge corporal podem contribuir a que una persona es trobi es trobi a gust amb la seva imatge després d’una malaltia»

    Fotografies: Montse López Novella