El grup del PSOE al Congrés dels Diputats ha presentat a la mesa una proposició de llei que pretén regular legalment el final de vida i la mort digna. En els últims dos mesos, els principals partits de l’oposició han fet propostes de llei sobre mort digna.

Presentada al Congrés una proposició de llei del Partit Socialista sobre final de vida

El Partit Socialista ha presentat aquesta setmana al Congrés una proposició de llei reguladora dels drets de la persona en el procés final de la vida, per garantir la mort sense dolor i amb dignitat i l'emparament jurídic als professionals.

La proposta dels socialistes segons la seva portaveu “garanteix la mort sense dolor i amb dignitat” i dóna “emparament jurídic als professionals”. El text tracta el dret del malalt a la informació, a la presa de decisions autònomes i a que es respectin. En aquests casos preveu la intervenció del comitè d’ètica assistencial per tal que pugui donar la seva opinió prèviament tenint en compte les opinions dels professionals de salut, pacients i familiars en cas de discrepància mèdica o terapèutica.

Al text es defineix que sigui obligatori que les instruccions i decisions anticipades del pacient sobre el procés de final de vida s‘incorporin a la història clínica i que hi hagi un accés telemàtic des de qualsevol centre de salut. De la mateixa manera, rebutja la possibilitat que hi hagi objecció de consciència entre els treballadors fent obligatori respectar la voluntat dels pacients.

Actualment hi ha nombroses normes autonòmiques que regulen els moments finals de la vida dels malalts terminals de maneres diferents. Aquesta proposició, però, no contempla ni el suïcidi assistit ni la interrupció de la vida als moments finals.

En els dos últims mesos, els principals partits de l’oposició han presentat proposicions de llei sobre mort digna. Amb la iniciativa registrada pel PSOE, la mesa del Congrés compta amb tres proposicions de socialistes, Ciutadans i Unidos Podemos que volen abordar les condicions del final de la vida.

Accedeix a la proposició de llei del PSOE.