4 de maig de 2018

Aquest dijous el Congrés de Diputats ha acollit un debat clau en la demanda de despenalitzar l’eutanàsia i en la que, entre d’altres experts, hi ha participat Montserrat Busquets, membre de la Comissió Deontològica del COIB. Aquesta taula rodona organitzada per l’entitat Dret a Morir Dignament de Catalunya (DMD-Catalunya) precedeix al debat parlamentari previst pel proper 8 de maig en la que es debatrà la proposició presentada del Parlament de Catalunya.

Professionals de la salut, polítics, juristes i expertes en bioètica demanen despenalitzar l’eutanàsia

A la taula rodona hi ha participat, a més de Busquets, Isabel Alonso, historiadora i presidenta de DMD-Catalunya; Marc Antoni Broggi, doctor en medicina i cirurgia i president del Comitè de Bioètica de Catalunya; Javier de Lucas, doctor en dret i catedràtic de filosofia del dret i filosofia política de la Universitat de València i Carmen Tomás-Valiente, doctora en dret i professora de dret penal a la Universitat de les Illes Balears. 

Montserrat Busquets va assegurar en la seva intervenció que és moment de poder adequar els tractaments a la voluntat de les persones i ha recordat que l’actual normativa només permet alleugerir un tipus de patiment, si bé ha comentat que una altra manera de fer-ho seria ajudant a morir a les persones que no desitgin passar per aquest període de cures pal·liatives fins arribar al final de la seva vida, segons recull Europa Press.

Paral·lelament, el PSOE ha presentat una proposició de llei per regular l’eutanàsia. La setzena presentada al Congrés dels Diputats els últims 20 anys, totes rebutjades. La proposta presentada pel partit socialista contempla l’eutanàsia com un nou dret individual i efectiu, fet que implica la seva inclusió en la cartera de serveis del sistema de salut.

A Europa, l’eutanàsia està despenalitzada a Holanda, Bèlgica, Luxemburg i Suïssa.