25 d’abril de 2018

En el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha donat llum verda a la reforma del Reial Decret de la prescripció infermera. El text final haurà de tornar a consensuar-se entre els representants de les infermeres i els metges abans d’avançar en la seva tramitació a fi d’incloure les inquietuds expressades per diversos consellers i conselleres de salut de les comunitats autònomes en relació a la vacunació.

Es dona llum verda a la reforma del Reial Decret de la prescripció infermera però les comunitats autònomes demanen canvis en el text

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha confirmat en roda de premsa posterior al Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS), celebrat aquest dimarts, que la tramitació de la reforma del Reial Decret 954/2015 d’indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà per part de les infermeres segueix endavant. La ministra Dolors Montserrat ha concretat que abans de seguir amb la seva tramitació cal tornar a revisar el text amb la Mesa Estatal de la Professió Infermera, integrada pel Consejo General de Enfermería i el Sindicat d’Infermeria SATSE, i el Fòrum de la Professió Mèdica a fi d’incorporar alguns matisos: «acabarem de polir la redacció por poder solucionat la inquietud de les comunitats autònomes en quant a la vacunació».

Segons recullen diferents mitjans de comunicació, en la reunió del Ple alguns consellers han manifestat diferències sobre alguns punts del text, com ara que la vacunació no requereixi prescripció ni del metge ni de la infermera sinó que sigui l’autoritat sanitària la que estableixi el sistema de vacunació. Els representants de la Comunitat Valenciana, Illes Balears o Castella - La Manxa han expressat la necessitat de canviar la Llei del Medicament, que és l’origen de tot el problema ja que no reconeix les infermeres com a prescriptores com sí ho fa amb metges i podòlegs. El tema de generalitzar els protocols, que emanarien del propi ministeri i del Consell Interterritorial, també ha generat diferències ja que algunes CCAA aposten pels protocols de cada comunitat i inclús de cada centre de salut. El mitjans recullen també la opinió del conseller de salut del País Basc, Jon Darpón, ha manifestat que també que les infermeres estan capacitades per prescriure «sense haver de fer cap formació addicional» i en aquest sentit descarta que s’hagi de fer una acreditació posterior d’altre mena.

Al Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS) acudeixen la ministra de sanitat i els consellers i conselleres de salut de les comunitats autònomes. En absència de govern a Catalunya, aquest ha estat representat per la ministra de sanitat, Dolors Montserrat, que exerceix les funcions de la conselleria de salut de la Generalitat de Catalunya en virtut de l’aplicació de l’article 155.