RELAT-Hos és la iniciativa liderada per la infermera de l’Hospital Universitari de Bellvitge Antonia Castro i per la Direcció d’Infermeria del centre amb l’objectiu d’oferir a les persones que estan ingressades una alternativa creativa a les llargues esperes. El projecte, que inicialment es desenvoluparà fins a finals del 2018, culminarà amb l’edició d’una publicació que reculli tots els relats.

Un projecte infermer convida a les persones ingressades a escriure relats

Des de fa unes setmanes, les persones ingressades a les prop de 30 unitats d’hospitalització de Bellvitge poden escriure un relat, una història o qualsevol altre text creatiu –amb una extensió d’entre mitja i tres pàgines—durant la seva estada al centre. Es tracta d’una iniciativa impulsada per Antonia Castro, infermera que actualment forma part de la unitat de cardiologia, i per la Direcció d’Infermeria del centre.

«L’objectiu –explica Castro—és aconseguir que les persones ingressades puguin distreure’s de la seva malaltia mentre s’ocupen d’escriure i que això els mantingui allunyats de la seva preocupació.» La infermera— que el 2009 va rebre el Premi A prop teu a la difusió i comunicació de la professió infermera del COIB— afirma que la idea va sorgir en adonar-se de les llargues estones que les persones que estan hospitalitzades es passen esperant i les poques distraccions amb què compten.

L’escriptura és una eina per omplir aquesta espera permanent i alhora té un valor terapèuticI sobre l’acollida del projecte afirma: «Des de la seva posada en marxa el passat 16 de novembre està tenint una acollida fantàstica per part dels usuaris i dels equips professionals.»

Cada persona que participi a la iniciativa rep una carpeta amb material d’escriptura per poder crear el seu text i té el suport i l’acompanyament de les infermeres, que també recullen quan el text està acabat. El projecte RELAT-Hos s’emmarca en la línia d’humanització de la salut en què està immers del centre i es preveu que estigui vigent fins l’any vinent.

*Imatge cedida per l'Hospital Universitari de Bellvitge