L’estudi, recentment presentat i premiat en el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, està liderat per la infermera Carme Boix de la Casa, de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Bages. La recerca demostra que les persones participants en el programa tenen menys estrès, milloren els seus hàbits de vida i aquest canvi es tradueix en una disminució sostinguda en el temps dels índexs d’hemoglobina A1 glicosilada (HbA1G), entre d’altres indicadors de control.

Un estudi clínic demostra l’efectivitat del Programa Pacient Expert Catalunya® en casos de diabetis mellitus tipo 2

«La persona que té una diabetis diabetes mellitus tipus 2 sovint no saben que vol dir ser tenir diabetis», explica Carme Boix de la Casa, «el fet de poder compartir entre iguals els coneixements que tenen sobre la seva malaltia i quins hàbits diaris han de fer per mantenir la seva salut i millorar-la, fa que aquests integrin molt millor totes aquelles pautes que donem les infermeres però que, de vegades, no qualla prou quan les donem directament».

La gran influència que té la opinió de l’entorn quan es tracta d’afrontar situacions similars és quelcom conegut en tots els àmbits. Precisament amb aquest principi funciona el Programa Pacient Expert Catalunya® però «ens semblava que calia evidència científica de que el que fèiem realment estava funcionant en termes de millora de la salut», afegeix Boix de la Casa.

L’estudi clínic, presentat per primer cop a finals d’octubre com a ponència i pòster en el XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, posa èmfasi en la millora dels indicadors de les persones amb diabetis mellitus de tipus 2 participants en els grups del Programa Pacient Expert Catalunya®. L’estudi mostra la reducció de l’indicador de l’hemoglobina A1 glicosil·lada (HbA1G), als 6 mesos, del 0’26% de mitjana, els que tenien una HbA1G basal superior al 8’0% i els que la tenien superior al 8’5% observaven una reducció del 0’99% i de l’1’25%, respectivament, als 6 mesos i aquesta reducció es mantenia als 12 mesos. L’experiència de compartir durant 12 mesos aquestes experiències  va millorar els coneixements sobre la malaltia, els estils de vida, i dels hàbits d’autocura milloren els número de dies d’exercici físic, cura dels peus, i el compliment de la dieta, la qualitat de vida en termes de satisfacció també millora  i disminueix la  preocupació per la malaltia.

«Ara entrem en una fase de presentació d’aquests resultats en l’àmbit d’Atenció Primària en diferents fòrums i a diferents equips», explica la responsable de l’estudi. Cal destacar que es tracta d’un treball que encara té, segons Carme Boix de la Casa, diverses línies de recerca per la quantitat de dades que s’han recollit.

L'estudi és un dels projectes inclosos a catalanurses.cat