5 de desembre de 2017

Entrevistem a Teresa Versyp, experta en Física Quàntica, conferenciant, investigadora i escriptora amb més de 25 anys d’experiència en docència. En el marc de Jornada Natural de Tardor del 22 de novembre, vam poder gaudir de la seva conferència "Física Quàntica, consciència i salut". Des del punt de vista quàntic, Versyp va parlar de les energies subtils que formen part de l’ésser humà i de l’Univers i va posar de manifest el camp d’interconnexió entre l’energia i la matèria, establint les bases per a la interrelació entre el cos i la ment.

Teresa Versyp: «La Física Quàntica explica molts fenòmens de la vida i també de com actuen les teràpies complementàries»

Teresa Versyp és autora dels llibres "La Dimensión Cuantica, de la física cuántica a la conciencia" i "Sobrevolando el Territorio del Quantum, una Guía Didáctica del Mundo Cuántico". L’autora està treballant en la base científica de la medicina holística a partir de la Biofísica Quàntica, àrea d’estudi pionera a Alemanya i Rússia.

Versyp posa de manifest que essent el món quàntic el nivell més profund de la matèria i de la vida cel·lular, aquest és una important eina d’unificació entre diferents àrees de coneixement i proporciona una sòlida base científica en relació amb les teràpies holístiques, que contemplem l’ésser humà on ment i cos formen part d’una unitat.

  • Què ens pot aportar la física quàntica a la vida quotidiana? Ens pot posar exemples concrets?

«Hi ha moltíssimes aplicacions en la vida diària. Podria anomenar la tecnologia làser i totes les seves aplicacions, els panells solars que es basen en l’efecte fotoelèctric, els aparells de ressonància magnètica, el microscopi electrònic d’efecte tunneling, tota la temàtica de la computació i criptografia quàntiques i un llarg etcètera.

D’altra banda, es comencen a descobrir que molts fenòmens en el camp de la biologia es regeixen per mecanismes quàntics i que tenen una importància cabdal a nivell macroscòpic. En ser el món quàntic el nivell més profund de la matèria i de la vida cel·lular, és una gran eina d’unificació entre diferents camps de coneixement.

I en l’àmbit de creixement personal, la quàntica ens ajuda a ampliar els nostres punts de vista de què és la realitat; el fet de canviar la nostra perspectiva ens pot ajudar en el dia a dia»

La quàntica ens ajuda a ampliar els nostres punts de vista de què és la realitat. Canviar la nostra perspectiva ens pot ajudar en el dia a dia

  • Què necessiten conèixer els professionals de la salut i en concret les infermeres sobre física quàntica?

«En general, els professionals de la salut han de saber tots els avanços que s’estan realitzant en la quàntica en relació amb la biologia, aquests estudis encara no estan integrats en els programes de formació universitària. Es tracta del camp recent de la Biofísica Quàntica. Per exemple, sabem que en processos com la fotosíntesi, l’acció enzimàtica, la transmissió neuronal, l’emissió biofotònica cel·lular, per posar alguns exemples, intervenen mecanismes a nivell ondulatori. Per exemple, se sap que una emissió coherent de biofotons per part de les cèl·lules influeix en l’estat de salut de les persones. En aquesta emissió coherent juga un paper fonamental l’estat de consciència de la persona. Per tant, és necessari contemplar l’ésser humà de forma holística, on ment i cos formen part d’una unitat. Sabem que el cos humà és un camp organitzat d’informació amb el qual podem interactuar de diferents maneres, de forma complementària i sense efectes secundaris».
 

És necessari contemplar l’ésser humà de forma holística, on ment i cos formen part d’una unitat

  • Quina relació existeix entre l’energia i la matèria? I quina relació se’n deriva entre cos i ment?

«Per la fórmula d’Einstein  E=mc2  energia i matèria són equivalents. Tota partícula material té el seu contingut energètic. Per exemple, en els acceleradors de partícules es constata clarament que condensant suficient energia podem crear partícules i les partícules poden interactuar, desaparèixer i donar lloc a fotons de llum. El cos i la ment també són complementaris. La ment es pot considerar com una energia subtil de naturalesa encara desconeguda, mentre que el cos seria la matèria. Sabem que la ment interactua amb el cos i hi ha algunes hipòtesis molt interessants respecte a com ho fa. La ment formaria part d’un camp quàntic d’informació que actuaria fora de l’àmbit espai-temporal que coneixem».
 

  • Quina evidència científica s’ha trobat en aquest camp?

«Sobretot en relació amb l’aigua hi ha molts estudis interessants, alguns investigadors de primera línia són Emilio del Giudice, Gérald Pollack, Luc Montagnier i William Tiller entre d’altres. Per exemple, W. Tiller estudia l’espectre d’absorció infraroja de l’aigua quan es fa una sessió de sanació o de meditació, per exemple. Hi ha canvis substancials en els ponts d’hidrogen que uneixen les molècules d’aigua. Tenint en compte que l’ésser humà està format per quasi un 70% d’aigua, són investigacions molt interessants a tenir en compte. També hi ha estudis amb l’ADN, com per exemple els duts a terme per Peter Gariaev i Vladimir Poponin, també per l’equip del nobel en medicina Luc Montagnier que detecta emissions electromagnètiques de l’ADN i que queden emmagatzemades en els dominis de coherència de l’aigua».
 

  • Considera beneficiós que la física quàntica fos més propera als professionals de la salut?

«Jo diria que completament necessari, ja que les aportacions de la quàntica expliquen molts fenòmens en relació amb la vida i també amb la forma d’entendre com actuen les teràpies complementàries».
 

És completament necessari que la física quàntica sigui més propera als professionals de la salut

  • Vostè va començar dedicant-se professionalment a l’educació. Com va acabar al món de la física?

«A mi sempre m’havia agradat la física i m’havien atret els misteris de l’Univers i les investigacions dutes a terme en el món quàntic. M’apassiona ensenyar física i donar a conèixer totes aquestes llavors de coneixement».

Teresa Versyp: «La Física Quàntica explica molts fenòmens de la vida i també de com actuen les teràpies complementàries»

Conferència de Teresa Versyp durant la Jornada Natural de Tardor del COIB