El proper 10 de febrer 11.734 infermeres i infermers de tot l’Estat s’examinaran de les proves d'Infermera Interna Resident (IIR) per accedir a una plaça i formar-se durant dos anys com a especialistes en centres de salut. Amb una oferta de 1.053 places en total i 168 a Catalunya, aconseguir una bona puntuació és essencial per optar a un lloc com a resident.

Més d’11 mil infermeres es presenten a les proves IIR 2018 per ser especialistes

Coneguda també com la via ordinària per accedir al títol d’especialista, aquestes proves selectives es fan simultàniament a tot l’estat i consten de més 230 preguntes tipus test sobre continguts generals de la carrera d’infermeria pensades per respondre-les en 5 hores aproximadament.

Molts aspirants i poques places de residents ofertes

Aquest 2018 a Catalunya s’han ofert 168 places, 20 més que l’any anterior, per a les especialitats d’Infermeria Obstètrico-Ginecològica (llevadora), de Salut Mental, del Treball, Familiar i Comunitària, Pediàtrica i Geriàtrica – la Medicoquirúrgica està pendent de desenvolupar. L’especialitat amb més places és la de Llevadores (60), seguit de Familiar i Comunitària (52), de Salut Mental (37), de Pediàtrica (17) i per últim, Geriàtrica (2). Infermeria del Treball enguany no en té cap.

Tenint en compte el nombre d’aspirants i les places ofertes, només les infermeres amb les millors puntuacions de l’Estat podran ocupar un lloc com a resident. Un fet que, sumat a la gran extensió del temari, afegeix pressió i nervis el dia de la prova; un dia transcendental per al futur professional de les aspirants.

Preparar-se per a la prova

Per a Omaira Consuegra, aspirant a llevadora de Barcelona, la preparació és fonamental. És el primer any que s’hi presenta i ha optat per l’acompanyament d’una acadèmia especialitzada en aquestes proves on va a classes de preparació i fa simulacres d’exàmens. Al juny, l’Omaira es va graduar i a l’estiu va deixar de treballar per centrar-se en l’estudi de forma intensa.

«Tinc clar que vull ser llevadora i l’única porta que tinc és l’IIR», afirma tot i que no descarta canviar de comunitat autònoma si no té més remei. «Per a mi, el programa ASSIR a l’atenció primària que tenim a Catalunya és un referent; és on m’agradaria fer la formació de resident.»

El repte més gran per a ella és no defallir. «Hi ha molt poques places per aspirants i la majoria volem ser llevadores. Intento enviar pensaments positius i entrenar-me molt emocionalment i psicològicament.» Malgrat l’extensió del temari, creu que el fet d’acabar-se de graduar ajuda a tenir els coneixements més frescos. «La nostra professió és de formació continuada i mai deixem d’estudiar però l’hàbit d’estudi està més present quan ens acabem de graduar

Critica que la nota es mesuri en base a únicament aspectes conceptuals i de procediments.Tinc molt clar que una bona infermera també ha de tenir l’actitud i això no es valora. Ja que el Ministeri no té en compte la teva vocació, que aquesta sigui el teu motor, que et doni la força cada matí perquè és un camí molt dur i molt llarg.

Per a l’Elisabet Ferrer, infermera, aquesta també serà la primera vegada que es presenta a les proves. Com l’Omaira, aspira a un lloc de resident com a llevadora però per a ella la prova tindrà un altre enfocament: aquest serà un primer contacte amb l’IIR. «La meva intenció és conèixer el funcionament de la prova perquè no he pogut preparar-me bé aquest any. Tinc dues feines i no tinc ni la concentració ni el temps per a fer-ho bé.» Després de treballar com a cooperant internacional, no ha parat de treballar i la seva motivació és poder tornar-hi com a llevadora.

Per preparar-se, l’Elisabet ha optat pels cursos online perquè li han permès compaginar-ho amb les feines. Sobre com està plantejada la prova, també troba a faltar que s’incloguin altres aspectes més enllà dels teòrics. «No deixa de ser un examen teòric; li falta la part pràctica, valorar l’experiència, la part vocacional i els coneixements de l’àmbit on et pots especialitzar.»

Però, què passa quan no s’aconsegueix la residència? Més del 90% dels aspirants es quedaran sense. En cas de no poder optar a la plaça, l’Omaira té clar que repetiria la prova en una altra convocatòria. «No em quedaria sense aconseguir-ho», afirma. En canvi, l’Elisabet es planteja marxar fora per cursar l’especialitat sense haver de passar per l'IIR. «He estat mirant per estudiar a Portugal i convalidar el títol després aquí. Tinc amigues que ho han fet.»

Les proves de l’IIR se celebraran juntament amb la resta de disciplines de formació sanitària especialitzada el 10 de febrer i tres dies més tard es faran públiques les plantilles de respostes correctes. Això sí, no serà fins al dia 3 d’abril que els opositors coneixeran si opten a una plaça, quan es publicaran de forma definitiva els resultats.

Per un assessorament personalitzat sobre la prova de l'IIR pots contactar amb l’Oficina d’Informació Col·legial enviant un correu a oic@coib.cat o trucant al COIB.