5 d’abril de 2018

  La família de la infermera, assassinada el 1997 a Ruanda mentre realitzava tasques de cooperació amb l’ONG Metges del Món, ha recollit la medalla al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. El seu assassinat va despertar la resposta de la societat civil i política de Manresa, on vivia Sirera.

  Manresa entrega la Medalla de la Ciutat al Mèrit de la Solidaritat a la infermera cooperant Flors Sirera

  En l’acte hi han intervingut l’alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, i altres membres del consistori, el representant legal de la cooperant i un dels advocats acreditat davant el Tribunal de la Haia així com amics i familiars de Sirera.

  La Medalla de la Ciutat al Mèrit de la Solidaritat de Manresa va ser recollida per la mare de la infermera i els seus nebots, en un acte molt emotiu.

  Flors Sirera Fortuny és un referent de la tasca que desenvolupen infermeres en l’àmbit de cooperació. Va començar a treballar l’any 1994 per a Metges del Món al camp de refugiats de Mugunga (Zaire) i tres anys més tard, aquesta infermera, que aleshores treballava a un centre de salut de Les Palmes de Gran Canària, es va sumar un nou projecte de cooperació per aquesta ONG a Ruanda.

  Va morir assassinada el 18 de gener de 1997, juntament amb els dos cooperants Manuel Ladrazo i Luis Valtueña, mentre treballaven per l’organització Metges del Món a la població ruandesa de Ruhengeri.

  Vint-i-un anys més tard, el crim continua impune. Malgrat les dificultats que va representar la reforma de la llei de justícia universal per aclarir el cas dels assassinats de diversos cooperants a Ruanda, entre els quals la manresana, l'Audiència Nacional va reobrir la causa a finals de l'any passat. La reobertura del procés, però, queda circumscrita al que seria el principal encausat del cas, el general Kayumba Nyamwasa.

  El 2008, el jutge de l'Audiència Nacional va processar la cúpula polític i militar de Rwanda i va dictar quaranta ordres d'arrest internacional per cims de genocidi, crims de guerra, crims contra la humanitat, terrorisme i pertinença a organització terrorista contra quaranta alts comandaments de l'Exèrcit Patriòtic Ruandès/Front Patriòtic Ruandès.

  En record d'aquesta infermera, la Fundació Infermeria i societat entrega amb caràcter biennal el Premi Flors Sirera a la Cooperació Sanitària Institucional en reconeixement dels millors projectes desenvolupats o en fase de desenvolupament, relacionats amb les actuacions de les infermeres i els infermers en l’àmbit de la cooperació.