1 de juny de 2017

  Més de 8 mil infermeres de 150 països s’han trobat a Barcelona en el marc del Congrés Internacional d'Infermeria 2017 per posar en comú estratègies globals, projectes i recerques orientades a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a tots es racons del món. El lideratge i apoderament de les infermeres ha estat un denominador comú en les presentacions, en una clara reivindicació per estar presents en els centres de decisions polítiques i gestores.

  -	El Congrés Internacional d’Infermeria fa una crida a les infermeres a tenir més presència a la presa de decisions

  El CII2017, que ha tingut lloc a Barcelona entre el 27 de maig i l'1 de juny, ha estat escenari de missatges inspiradors per a les milers d'infermeres i infermers que hi han estat presents. Amb un programa molt extens i variat en quant a la temàtica infermera, els diferents oradors internacionals han incidit especialment en dos missatges centrals. D'una banda en reflexionar i explicar com les infermeres estan treballant orientades a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) i quines són les millors estratègies que es poden implementar als diferents països del món, amb especial atenció a garantir el dret a la salut de totes les persones, sigui quin sigui el seu país de naixement. En aquest sentit, durant el congrés s'han pogut conèixer nombrosos programes de salut i iniciatives en els que les aportacions infermeres són clau tant en l'estratègia com en la implementació dels mateixos.

  El segon gran missatge ha estat dirigit a concienciar les infermeres i infermeres de la seva capacitat, habilitat i obligació moral de participar en les polítiques de salut però no des d'una posició d'esperar que les convidin a ser on es prenen decisions sinó 'portant-hi la pròpia cadira, creant i dissenyant les polítiques adequades que cal implementar', com s'ha repetit nombroses vegades durant el congrés.

  Les intervencions més aclamades del congrés han estat les de les infermeres de renom internacional com Leslie Mancuso, Linda Aiken – nomenada Doctora Honoris Causa per la Universitat de Vic- Universitat de la Catalunya Central durant el congrés– , Mary Wakefield, Aiko Yamamoto, Rowaida Al Maaitah o Eulàlia Juvé, escollida com a membre de la nova junta directiva de l'Internacional Council of Nurses (ICN), entre d'altres. També hi han intervingut figures rellevants com la del nou director de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, qui ha adreçat unes paraules de forma telemàtica posant de manifest que les infermeres són l’eix clau per garantir l'accés a la salut i ha demanat més inversió en infermeres als equips de salut. 

  Per a les infermeres i els infermers de la demarcació Barcelona aquesta ha estat una gran oportunitat de mostrar la seva feina i quines innovacions estan duent a terme. Ho han fet, d'una banda, amb una àmplia presència a les comunicacions del congrés, participant amb un total de 298 comunicacions i pòsters des de diferents centres d'atenció i universitats que representa el 15% del total de comunicacions. I d'altra banda, a través dels projectes, programes i iniciatives innovadores que s'han inclòs al portal Catalanurses.cat.

  A la cerimònia de clausura s'ha presentat la nova junta directiva que liderarà l’ICN els propers 4 anys, incloent-hi el proper congrés internacional que tindrà lloc a Singapur el 2019. Finalment, a l'última jornada s'han realitzat visites professionals a diferents centres de salut catalans on infermeres d'altres països han pogut conèixer la feina de les professionals de Barcelona de primera mà.

  Galeria d'imatges