En motiu del Dia Europeu de la Infermeria contra el Càncer (ECND), el 18 de maig, la Societat Europea d’Infermeria Oncològica (EONS) endega diferents esdeveniments en reconeixement a l’aportació i necessitats de les infermeres que treballen en oncologia. Entre aquests actes hi ha la reunió amb el Parlament Europeu a la que hi assistirà com a membre del grup de comunicació de l’EONS, Paz Fernández Ortega, infermera de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i professora associada a la Universitat de Barcelona.

Les infermeres oncològiques es reivindiquen al Parlament Europeu

Centenars d’infermeres i infermers de tota Europa es trobaran en diversos esdeveniments arreu del continent en motiu de la European Cancer Nursing Day (ECND) el proper 18 de maig. L’ECND2018, organitzat per la Societat Europea d’Infermeria Oncològica (EONS), fa una crida al reconeixement de la contribució única de la infermera oncològica i la importància de l’educació i la capacitació per donar suport al reconeixement d’aquesta especialització.

Entre les accions previstes hi ha la reunió amb el Parlament Europeu a la que assistiran els eurodiputats implicats en la lluita contra el càncer, representants de persones amb la malaltia i la Junta d'EONS per compartir dades de gran abast recollides a la Etapa 2 del Projecte Recognising European Cancer Nursing (RECaN) amb dades de quatre països europeus (Estònia, Alemanya, Països Baixos, i Regne Unit). El projecte RECaN, dirigit per la Societat Europea d'Infermeria Oncològica (EONS) i recolzat per l'European Cancer Organization (ECCO), pretén consolidar proves per aclarir i posicionar de forma efectiva la contribució de la infermera especialitzada en oncologia com una professional fonamental de suport durant el procés de malaltia en benefici de totes les persones ateses, així com dels sistemes sanitaris europeus.

A través del projecte RECAN, ECCO pretén donar suport a les següents característiques de la infermeria contemporània per al càncer:

  • Les infermeres oncològiques són membres bàsics de l'equip multidisciplinari
  • La infermeria oncològica hauria de ser una especialitat reconeguda a tota Europa a partir d'un currículum educatiu consensuat 
  • S'hauria de posar a disposició l'educació per a infermeres especialitzades en oncologia (en tots els tipus de tumors i fases d'atenció).
  • S'ha de promoure i facilitar la millora de la lliure circulació de persones amb càncer a Europa per ajudar a fer front a la creixent demanda.

Es llança també enguany un nou marc d’educació en Infermeria contra el càncer. Una eina d’aprenentatge modular que ajudarà les infermeres oncològiques de tota Europa a desenvolupar coneixements i experiència pràctica basada en estàndards reconeguts i mesurats pel Sistema Europeo de Transferència de Crèdits (ECTS).