Les infermeres i infermers del Sistema Nacional de Salud (SNS) van atendre l'any passat 132 milions de consultes tant als centres d'atenció primària com a domicili. L'informe del SIAP del Ministerio de Sanidad situa també en 7,1 milions el número de demandes sanitàries urgents realitzades a través del serveis del 112/061, un 7% més que l'any anterior.

Les infermeres espanyoles del SNS van atendre 132 milions de consultes als centres d'atenció primària i domicilis el 2015

El Sistema de Información de Atención Primària (SIAP) del Ministerio de Sanidad, servicios sociales e igualdad ha posat a disposició l'informe sobre activitat assistencial ordinària del Sistema Nacional de Salud al 2015, recollint també dades estadístiques des de 2009. 

 

 

D'entre les dades que aporta l'informe, destaquen les següents:

  • 132 milions de consultes infermeres durant horari habitual de treball en els centres d'atenció primària i atenció a domicili
  • 9,9 milions d'aquestes consultes infermeres han estat visites domiciliàries, la majoria destinades a persones majors de 65 anys (un 87%). Destaca el tram d'edat de 80-85 anys com el més nombrós durant l'any 2015, suposant un augment de la franja d'edat
  • La freqüencia general mitja de consulta infermera per persona i any ha estat 2,9, mentre que la mitjana de visites per cada persona que va fer ús dels serveis d'atenció primària va ser de 4,3 en el cas de la consulta infermera als centres de salut i 5,6 en les visites a domicili.
  • En relació a les demandes sanitàries urgents realitzats als centres coordinadors d'urgències i emergències a través del 112 o 061, s'han registrat 7,1 milions de demandes, un 7% més que l'any anterior. D'aquestes, un 89,9% van registrar-se com a incident sanitari i requerir, doncs, valoració, consell o intervenció directa dels professionals sanitaris.
  • En quant a l'atenció domiciliària d'urgències, es van atendre 28,1 milions als centres sanitaris o a domicili, concentrant aquest últim àmbit un 74,2% de l'atenció d'urgència a domicili a majors de 65 anys.