5 de setembre de 2017

Quan els estudis d’infermeria es van integrar a la universitat, ara fa 40 anys, va suposar un canvi radical tant en el propi pla d’estudis com en l'exercici de la professió. Aquesta fita es commemorarà en la trobada “Enfermeras y Universidad: 1977-2017”, el proper 27 d’octubre a Madrid.

Es commemoren els 40 anys de la integració dels estudis d’infermeria a la universitat

El Salón de Actos del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte acollirà la trobada commemorativa”Enfermeras y Universidad: 1977-2017, 40 años de cambios y aportaciones. Diálogos sobre los cambios”, organitzat per un grup de set infermeres referents en l’àmbit universitari espanyol que s’han reunit exclusivament per a aquest acte sota el nom de Grupo 40.

«És necessari fer una mirada enrere i analitzar con ha influït aquest fet a la professió i a la societat», explica Maria Paz Mompart, una de les impulsores de la iniciativa. Amb aquest objectiu, la trobada inclou un programa estructurat en quatre grans blocs en els que s’abordarà el procés i conseqüències immediates que va suposar aquesta integració l’any 1977, els reptes i transformacions de la universitat i el sistema sanitari en el període 1983-1996, l’adequació a les demandes acadèmiques i la seva projecció a l’assistència i els reptes de futur.

«A diferència d’altres països europeus, Espanya té la particularitat que la integració es va fer completament», apunta Mompart, «i va suposar realment un punt d’inflexió tant en el pla d’estudis, que va incorporar qüestions com els sistemes de treball o la infermeria comunitària, entre d’altres, i que ha acabat transformant l’exercici i el pensament infermer».

A la jornada, que ja té les inscripcions online obertes a través del web a tal efecte, també s’hi poden presentar pòsters que reflecteixin un estudi o una experiència personal en la docència, gestió o assistència en alguna de les etapes històriques que es tracten en el programa. Els treballs es poden presentar fins el 16 d’octubre i amb les normes que es detallen en el programa.

Un reconeixement a les infermeres que han fet possible el desenvolupament docent


Aprofitant la celebració d’aquestes fites professional, el Grup 40 ha obert un espai online en el que recuperar la memòria històrica d’aquest procés. S’hi poden trobar fotografies històriques aportades per qui desitgi contribuir a construir aquesta memòria gràfica i una relació d'infermeres i infermers ja desapareguts i que han fet aportacions determinants en aquesta evolució.

D’altra banda, el Grupo 40 ha fet una crida a recollir el nom d’infermeres i infermers referents que han estat líders en la infermeria espanyola i han dut a terme accions amb impacte en la millora de les cures, la gestió, la docència o la recerca infermera. Es poden enviar les propostes per a ser inclosos dins del llistat de Referents de la Infermeria a través del formulari habilitat a la web.

El Col·legi d'Infermers i Infermers de Barcelona i el Consell d’Infermeres i Infermers de Catalunya donen suport a la jornada junt amb d’altres 16 entitats i institucions vinculades a la infermeria d’arreu d’Espanya.