22 de desembre de 2009

  El Congrés de diputats ha aprovat de manera definitiva  una modificació de l’article 22 de la Llei 29/2006 de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris perquè les infermeres i els podòlegs puguin prescriure medicaments i productes sanitaris, condició que fins ara es reservava exclusivament a metges i odontòlegs. 

  Aquesta modificació entrarà en vigor una vegada publicat al Butlletí Oficial de l’Estat. La iniciativa, que es va aprovar el passat 22 de desembre amb el suport de tots els grups parlamentaris, assenyala que les infermeres podran “indicar, utilitzar i autoritzar” la dispensació de tots aquells medicaments de venta sense recepta mèdica i els productes sanitaris que les infermeres utilitzen en la seva pràctica diària. 

  Per a la seva dispensació hospitalària o acollir-se al finançament per part del Sistema Nacional de Salut, les comunitats autònomes, excepte Andalusia, que ja ha autoritzat aquest any la prescripció infermera, hauran d’elaborar una ordre de dispensació que ho faci efectiu, quelcom que podria estar a punt en els propers mesos.

  Respecte els medicaments que necessiten recepta mèdica per ser utilitzats, la nova llei fixa que el Ministeri de Sanitat i Política Social tindrà com a màxim un any per acordar amb les organitzacions col·legials de metges i d’infermeres quins medicaments i en quines condicions podran ser dispensats per les infermeres.  

  La diputada socialista Pilar Grande ha assegurat que aquesta modificació de la Llei del Medicament ofereix "protecció jurídica a una realitat que es donava en el dia a dia dels serveis de salut d’Espanya” i a més suposa una “millora en la qualitat d’atenció· que ofereixen aquests professionals.  

  Tots els grups parlamentaris han destacat l’intens treball que s’ha dut a terme durant tota la tramitació de la modificació de la llei. En aquest sentit, la diputada de CiU i infermera Concepció Tarruella ha destacat que ha estat un procés “llarg, amb problemes d’entesa en alguns moments”, però “per fi, avui s’ha fet justícia amb aquests col·lectius”.

   

  Feu clic aquí per consultar la proposició de llei de modificació de la Llei 29/2006, de 26 de juliol, de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris aprovada pel Congrés.

  Fes clic aquí  per consultar la nota de premsa que el Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona ha elaborat davant de la notícia.