12 de febrer de 2018

  És la primera infermera que investeix la universitat i ho ha fet a proposta de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia del centre (FIF-UdL). Grinspun, que actualment és gerent general de l’Associació Professional d'Infermeres d'Ontario (RNAO Canadà) i impulsora de les Guies BPSO® (Best Practice Spotlight Organizations), és un referent mundial de la professió per la seva manera d’entendre-la des del compromís amb el món i des del lideratge fonamentat en els valors, l'evidència i el coratge.

  Doris Grinspun rep el reconeixement de doctora honoris causa per la Universitat de Lleida

  Doris Grinspun va ser investida dijous 8 de febrer amb el màxim reconeixement universitari, el títol de doctora honoris causa, a la sala d'actes del Rectorat i va ser apadrinada per la presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida i professora de la universitat, Montserrat Gea.  

  Al seu discurs, Grinspun va fer especial èmfasi el seu desig d’«un món més just i equitatiu» amb accés universal als serveis de salut. Va expressar que des del seu nomenament el 1996 com a directora executiva de l’Associació Professional d’Infermeres d’Ontario, ha promogut «els valors, l’evidència i el coratge com a ingredients necessaris per aconseguir una infermera influent, que operi, com a força social per arribar a tenir un món millor per a tothom». «Liderar amb valors requereix no només claredat de pensament i disposició moral» perquè, si fos així, «tot quedaria només en bons desitjos, requereix un coneixement profund i una preparació detallada» per liderar amb evidència, va explicar. D’aquesta manera, segons Grinspun, es persegueix que no siguin els governs qui marquin les polítiques de salut, sinó els experts com a «opinió pública ben informada, sabia en principis i sabia en els detalls», i tenir el coratge per fer-ho.

  Grinspun va destacar que la tasca de l’RNAO i la seva manera d’entendre la infermeria els ha dut a tenir més de 600 institucions reconegudes arreu del món com a Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO), «una força social que defineix qui som: un col·lectiu d’infermeres amb valors que, utilitzant l’evidència, domina el coratge amb una convicció indestructible per actuar i produir resultats positius per a la nostra professió, el sistema de salut, i les comunitats on vivim i treballem».

  Sobre Doris Grinspun

  Xilena de naixement, va estudiar a Israel i els Estats Units, i va acabar treballant al Canadà com a infermera clínica especialitzada en rehabilitació. La seva tasca al capdavant de la RNAO ha convertit aquesta associació professional en un referent per a l'elaboració de polítiques públiques de salut. Defensora de solucions solidàries basades en l'evidència, insisteix en valors com la dignitat humana, el benestar de les persones i l'interès públic. Professora de les universitats d'Otawa i Toronto, Doris R. Grinspun ha rebut més de 50 premis professionals i acadèmics, entre els quals destaquen l'Ordre d'Ontario (2003), la Medalla del Jubileu del Diamant de la Reina Isabel II (2012) o el Nursing Leadership Award (2013).

   

  Fotografies: Universitat de Lleida (UdL)