Puc utilitzar apòsits, pomades i cremes per a la cura de ferides sense la prescripció d’un metge? Puc utilitzar bosses d’ostomia i aplicar-les a un usuari sense la prescripció d’un metge?

Les infermeres acreditades podran prescriure tot allò que no estigui subjecte a recepta mèdica obligatòria.

Per a fer-ho, les infermeres hauran d’estar acreditades i estar al corrent de les obligacions col·legials a fi d’obtenir la signatura electrònica que les permeti realitzar la prescripció / dispensació. 

La infermera pot indicar medicaments SI subjectes a prescripció mèdica (spm) d’acord amb el que indiquin els protocols i guies de pràctica clínica i assistencial, on es conté l'adequat procedir en el procés assistencial.

Aquests protocols i guies de pràctica clínica i assistencial els han d’elaborar centralitzadament la Comisión Permanente de Farmacia del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud i validar la persona titular de la Dirección General de Salud Pública, Calidad e Innovación del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. És d’assenyalar que la disposició addicional segona del Reial Decret 1302/2018 estableix un termini màxim de dos anys a partir de l'entrada en vigor del Reial Decret (novembre de 2018) per a la seva aprovació i validació.

Actualment, estan publicades la "Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os de: Heridas", i les "Guías para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os de: Hipertensión, y la de: Diabetes mellitus tipo 1 y tipo 2" i la Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/os enfermeras/os: Quemaduras.

En el cas de medicaments SI spm que no estiguin contemplats en les esmentades guies, la infermera pot fer una proposta de tractament que valida el/la metge/metgessa en el marc d'un protocol consensuat al centre o a la institució per la qual treballa.

En els centres privats dependrà de cada entitat com desplegar la indicació de medicaments subjectes a prescripció mèdica a mesura que es vagin aprovant i publicant les diferents guies.

Puc fer servir medicaments que requereixin recepta mèdica obligatòria?

Sí, com hem dit abans, en el marc sempre de protocols consensuats pel centre o institució en la qual es treballa. També els podrem fer servir si existeix una prescripció mèdica individualitzada per a cada usuari.

Podem saber si un medicament està subjecte a recepta mèdica obligatòria consultant la seva fitxa a Vademecum.es

Puc prescriure medicaments que requereixin recepta mèdica obligatòria?

De moment en l’entorn SISCAT (emissió de recepta electrònica) encara no. S’està adaptant el Sistema Integrat de Recepta Electrònica (SIRE) per fer possible aquesta prescripció de medicament subjectes  a prescripció mèdica.

Però cal saber que:

La indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments d'ús humà subjectes a prescripció mèdica per part de les infermeres i infermers es realitzarà d'acord amb el que indiquin els protocols i guies de pràctica clínica i assistencial, on es conté l'adequat procedir en el procés assistencial.

Aquests protocols i guies de pràctica clínica i assistencial  els han d’elaborar centralitzadament la Comisión Permanente de Farmacia del Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud i validar la persona titular de la Dirección General de Salud Pública, Calidad e Innovación del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. És d’assenyalar que la disposició addicional segona del Reial-Decret 1302/2018 estableix un termini màxim de dos anys a partir de la entrada en vigor del Reial Decret (novembre de 2018)  per a la seva aprovació i validació.

Actualment, estan publicades la "Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os de: Heridas", i les “Guías para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/los enfermeras/os de: Hipertensión, y la de: Diabetes mellitus tipo 1 y tipo 2” i la Guía para la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos sujetos a prescripción médica por parte de las/os enfermeras/os: Quemaduras.

En els centres privats dependrà de cada entitat com desplegar la indicació de medicaments subjectes a prescripció mèdica a mesura que es vagin aprovant i publicant les diferents guies. 

Puc ajustar com fèiem fins ara les pautes dels TAO (heparina, Sintrom, etc.) segons els protocols del centre?

Sí. Sempre en el marc dels protocols consensuats per el nostre centre o institució per a la qual treballem.

Puc administrar les vacunes tal i com fèiem fins ara?

Sí. La Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària de la Conselleria de Salut ha emès una nota informativa en la que aclareix que les actuacions de les infermeres i infermers en l’àmbit de la vacunació, desenvolupades en compliment del calendari de vacunacions sistemàtiques, no vulneren el que estableix el Reial decret 954/2015, i no comprometen, en cap cas, la cobertura plena de les pòlisses d’assegurança per responsabilitat civil professional que emparin l’actuació d’aquest col·lectiu.
 
L'àmbit d’activitat de la vacunació segons el calendari de vacunacions sistemàtiques respon a un objectiu de salut pública −responsabilitat de les administracions sanitàries−  i s’adreça a població sana, entenent que no estan subjectes a un diagnòstic previ sens perjudici de la necessària valoració individual que ha de fer el o la professional prèviament a l’acte d’administració d’una vacuna.
 
Consulteu la Nota Informativa de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària en relació amb les actuacions de les infermeres i infermers en l’àmbit de les activitats de vacunació
 
Aquelles vacunes que no estan contemplades en aquests protocols, queden per contra sota recepta mèdica obligatòria.
 
Per a més informació consulta la pàgina de vacunacions de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.
 
Consulta el Decret 95/2014, d'1 de juliol, pel qual s'estableix el calendari de vacunacions sistemàtiques.

Podem prescriure productes i medicaments si treballem en una entitat privada?

Sí, la prescripció infermera és una competència pròpia de la infermera (prescripció de consells de salut, productes i medicaments). Amb l'acreditació podeu prescriure productes i medicaments des de qualsevol àmbit que estigueu exercint, tant sigui una entitat pública o privada o exercici lliure. Dependrà de cada entitat privada com vol realitzar el procediment per emetre la recepta, sigui manual o electrònica.

En una 1a fase podeu indicar productes i medicaments no subjectes a prescripció mèdica (no spm). En una 2a fase podreu prescriure medicaments subjectes a prescripció mèdica (si spm), seguint les guies clíniques/protocols aprovades pel Ministerio de Sanidad, però cal tenir en compte que aquesta indicació es contempla en determinades situacions i de forma protocol·litzada, ja sigui per iniciar el seu ús, modificar la pauta, prorrogar o suspendre el tractament, en un treball col·laboratiu o complementari amb la finalitat de proporcionar una resposta adequada i eficient a les necessitats de les persones ateses.

Si treballo pel meu compte, puc prescriure medicaments i productes?

Sí, la prescripció infermera és una competència pròpia de la infermera (prescripció de consells de salut, productes i medicaments). Tot i així, és necessari disposar de l'acreditació per poder prescriure productes i medicaments des de qualsevol àmbit que estigueu exercint, tant sigui una entitat pública o privada o exercici lliure.

En una 1a fase podeu indicar productes i medicaments no subjectes a prescripció mèdica (spm). En una 2a fase podreu prescriure medicaments subjectes a prescripció mèdica, seguint les guies clíniques/protocols aprovades pel Ministerio de Sanidad, però cal tenir en compte que aquesta indicació es contempla en determinades situacions i de forma protocol·litzada, ja sigui per iniciar el seu ús, modificar la pauta, prorrogar o suspendre el tractament, en un treball col·laboratiu i/o complementari amb la finalitat de proporcionar una resposta adequada i eficient a les necessitats de les persones ateses.

Haig d’actuar seguint estrictament els protocols?

Els protocols no són normes rígides d'obligat compliment a aplicar de forma mecànica, sinó guies orientatives per facilitar la presa de decisions.

Els protocols estan per sobre del meu judici clínic?

Les actuacions s'han d'adequar a les circumstàncies de cadascuna de les persones, al seu context i a l'entorn. Es consideraria mala praxi el fet de no considerar a la persona en tota la seva globalitat i individualitat i, conseqüentment, adaptar la guia marc a la seva situació.

Aquesta flexibilitat dels protocols suposa la primacia del criteri facultatiu de les infermeres (i d'altres professionals si escau), per sobre de protocols o guies genèriques.
 

Els protocols substitueixen una prescripció?

El protocols per si mateixos no són una prescripció genèrica que substitueixi l’obligada prescripció individualitzada, a menys que així s'especifiqui en el seu contingut, estiguin regulats com a tal per una norma administrativa o de funcionament intern, o es refereixin a situacions d'urgència o emergència.

Els protocols que preveuen com ajustar les pautes de tractament a les variacions de signes i símptomes no són una prescripció de medicament i correspon a la competència de la infermera la seva aplicació, doncs la persona ja ha estat diagnosticada de la seva malaltia i prescrita la medicació per el metge.