7 de desembre de 2016

    Diverses organitzacions de Catalunya demanen al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que suspengui l’acord i s’aturi immediatament la devolució de persones refugiades. El 30 de novembre la iniciativa es va presentar a l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB).

    Recurs d’anul·lació entre l’acord de la Unió Europea i Turquia en matèria de refugiats

    La Comissió Dignitat, Migrants i Refugiats, formada per membres de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates (ACJD), la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) i Lafede.cat, ha impulsat el recurs contra l’acord signat el passat 18 de març entre el Consell Europeu i Turquia.

    L’objectiu del recurs és que aquest acord es declari nul i "sense cap valor ni efecte" i que s’aturi de forma immediata la devolució col·lectiva i forçosa a Turquia dels anomenats “migrants irregulars” que des del 20 de març han arribat a les illes gregues.

    El recurs presentat, coordinat per l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, examina i acredita que Turquia no és “un país segur”, aportant dades del Tribunal Europeu de Drets Humans que detallen la pràctica de la tortura exercida per aquest país. Denuncia que l’acord viola de forma massiva i continuada els valors democràtics de la UE, principalment la Carta de Drets Fonamentals l’incompliment del règim d’asil i de les pròpies Directives comunitàries per part de la UE.

    El recurs ha estat presentat a l’ICAB per l’advocat grec Harry Ladis en nom i representació del ciutadà paquistanès Shabbir Iqbal, un enginyer que va fugir del seu país amenaçat de mort per un grup islamista radical. Va arribar a Lesbos un cop havia entrat en vigor el Tractat i, a pesar d’haver demanat asil a Grècia, li ha estat denegat dos cops. Actualment, viu a l’illa en un lloc segur però podria ser deportat a Turquia en qualsevol moment si és detingut per la policia.

    Les entitats impulsores del recurs han redactat un manifest perquè entitats i persones a títol individual es puguin adherir. Podeu consultar-lo i signar el manifest a http://noacordueturquia.pangea.org.