El 41% dels nens de famílies catalanes amb pocs recursos consumeixen a diari productes hipercalòrics i el 12,6% pateixen de sobreprès, segons l’enquesta de salut pública 2015.

L'obesitat infantil, el principal problema entre els nens de famílies desfavorides

L’obesitat és més elevada entre els menors de les classes més desfavorides i quan els pares tenen estudis primaris o no en tenen. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2015, elaborat pel Departament de Salut, que posa l’accent, entre diferents variables, en l’excés de pes de la població catalana, tant adulta com en els menors.

Entre els nens, tot i que el 27% declara consumir de forma freqüent productes hipercalòrics, d’aquests, un 41% són nens de famílies  amb pocs recursos, i un 20% de famílies amb recursos. Pel que fa a l’activitat física, s’observa que 4 de cada 10 infants té un estil d’oci sedentari, de mitjana passa dues o més hores cada dia mirant la pantalla, això és més freqüent entre els nens de classe social més desfavorida.

Entre la població adulta, el 51% de la població catalana d’entre 18 i 74 anys pateix d’excés de pes. Aquesta situació també es dóna més entre les famílies els integrants de les quals no tenen estudis, un 62%, i un 36% en famílies amb formació universitària.
Pel que fa al consum de tabac, s’assoleix un mínim històric. El 25% de la població continua fumant habitualment. Aquest percentatge ha anat disminuint, però, en el període 1999-2015.

D’altra banda, sobre la valoració de l’estat de salut, 8 de cada 10 ciutadans fa una valoració positiva, tot i que és pitjor en les persones de classes socials menys afavories. Pel que fa a l’ús dels serveis sanitaris públics, 9 de cada 10 es mostra satisfet amb els serveis utilitzats, una tendència creixent els últims 20 anys