8 de gener de 2018

  Salut informa que la taxa de síndromes gripals s’ha triplicat en els últims dies. Els centres sanitaris estan desplegant els plans de contingència territorials d’hivern per millorar l’atenció continuada i urgent i fan una crida als usuaris a fer un ús responsable dels serveis de salut i en cas d’absència de malalties cròniques limitar-se a fer repòs a casa per evitar-ne el col·lapse.

  La grip assoleix el nivell d’epidèmia a Catalunya

  En les dues últimes setmanes, l’activitat gripal a Catalunya ha entrat en fase epidèmica situant-se en els 248 casos per cada 100.000 habitants, i triplica així els 98,67 casos del darrer registre. El llindar epidèmic per aquesta temporada s’ha establert en una taxa d’incidència de síndromes gripals de 109,4 casos per 100.000 habitants.

  Segons publica Salut, durant la setmana del 25 al 31 de desembre, els professionals sanitaris van atendre 85.982 urgències, 8.705 de les quals van requerir ingrés hospitalari, i als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) es van produir un total de 38.758 visites, un 62,6% més que la setmana prèvia. Les consultes ateses pel 061 CatSalut Respon també es van incrementar en un 15,7% respecte a la setmana anterior.

  Entre les principals actuacions que Salut ha posat en marxa destaca el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC). Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja han començat a activar els plans de contingència, previstos per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment: posada en marxa de llits de reforç per donar resposta a l’increment d’ingressos hospitalaris, millora de fluxos de pacients entre dispositius, flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i reforç dels centres d’urgències de l’atenció primària, entre d’altres.

  Prevenir-ne els símptomes

  El Departament informa que la millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

  Salut fa èmfasi en la importància que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. En aquest mateix sentit ho afirma la infermera del CAP Pallejà, Jessica Morillas, en declaracions als informatius de Ràdio 4 on feia una crida a la població jove i sana amb símptoma gripal a fer repòs a casa per tal que als centres es pugui atendre a les persones amb malalties cròniques que requereixen atenció.

  D’altra banda, el portal de promoció i educació per a la salut Infermera virtual disposa de contingut de consulta contrastat i de rigor sobre com prevenir els refredats i la grip i el contagi de les malalties respiratòries que pot ser tant d’interès per a la població com per als professionals de la salut.