27 de novembre de 2017

Han passat 36 anys des que es va descriure el primer cas de la Síndrome de la Immunodeficiència Adquirida (SIDA) al món. Tot i l’avenç en el tractament de la malaltia, aquesta segueix sent un dels problemes de salut pública més greu a nivell mundial. Les llevadores a Catalunya realitzen una important tasca de prevenció i informació des dels programes especialment adreçats a la població adolescent i des dels centre d’Atenció a la Salut i reproductiva (ASSIR) de tot el territori.

Les llevadores aposten per potenciar les activitats de prevenció i control per evitar les infeccions de transmissió sexual i el VIH

Cada 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. Un recordatori de que la malaltia per l'adquisició del Virus de la Immunodeficiència Adquirida (VIH) segueix sent una pandèmia mundial contra la qual no hi ha vacuna ni tractament que elimini de manera definitiva la infecció. I sobretot, un recordatori de com n’és d’important la prevenció i la informació sobre com es transmet i com es prevé el virus.

Les últimes dades publicades mostren que durant el 2015 el nombre de nous diagnòstics de VIH va ser de 865, cosa que representa una taxa anual de 12 casos per 100.000 habitants, mantenint-se estable als darrers 10 anys. S’estima que a Catalunya hi ha 35.000 persones que viuen amb VIH i un 25% no ho saben. Pel que fa a les infeccions de transmissió sexual (ITS) no només s’ha mantingut la incidència sinó que s’ha registrat un increment de la infeccions en els últims 10 anys. La mitjana d’edat dels casos va ser de 36 anys i el grup de joves entre 15 i 24 anys va representar l’11%, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT). A més, és rellevant el fet que Catalunya presenta una taxa de noves infeccions de l’11,1, per sobre de la mitjana europea del 5,7,  segons l’informe SIVES 2015.

Les llevadores de Catalunya desenvolupen un paper determinant en la prevenció  de la VIH i les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS). «És essencial que la comunitat rebi tota la informació necessària i es senti partícip i responsable de la pròpia salut», explica la vocal de Llevadores del Col·legi, Noemí Obregón, «els programes de prevenció i la informació que les llevadores donem al ciutadà esdevenen clau». La prevenció de comportaments de risc, la detecció i assessorament en les ITS, així com l’atenció afectivo-sexual i contraceptiva al llarg de la vida són competències específiques de les llevadores.

Actualment les llevadores duen a terme una ampli ventall d’activitats i col·laboren en programes per promoure la salut sexual i reproductiva en diferents àmbits, sobretot en Atenció Primària i Comunitària. Ho fan des de les consultes individuals als centres d’Atenció Primària, on s’ofereix informació de qualitat i consell afectivo-sexual i reproductiu a la dona i joves per promoure una vivència positiva i una actitud responsable de la sexualitat.  També des del servei “Tarda Jove”, que es du a terme arreu del territori català en els diferents ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) i dirigit a joves d’entre 15 i 24 anys. Aquesta iniciativa consisteix en una consulta oberta, accessible i confidencial, per tal de facilitar que els joves puguin gaudir de la seva sexualitat de forma satisfactòria, segura, amb autonomia i respecte.

Les llevadores estan presents també als instituts, on es donen xerrades i tallers a joves de 3r i 4rt d’ESO per donar informació sobre sexualitat i afectivitat, realitzar pràctiques sobre l’ús correcte del preservatiu i que permet generar un espai dinàmic on els joves es puguin expressar amb llibertat i resoldre tots aquells dubtes que tinguin i, alhora, difondre el servei de la tarda jove. En definitiva, és una manera d’acostar els serveis sanitaris als joves.

Participen també en l’atenció a grups vulnerables, informant, assessorant  i donant atenció a dones de centres d’acollida, persones immigrades, intervencions educatives en centres de beneficència d’adults, i col·laborant  amb entitats sense ànim de lucre per promoure la salut sexual i reproductiva en persones amb major vulnerabilitat o risc d’exclusió social. També són presents a través del web sexejoves.gencat.cat, adreçat a joves i que dona informació sobre qüestions relacionades amb la sexualitat, l'afectivitat, l'anticoncepció i els centres sanitaris on es poden dirigir en cada cas.

 

ONUSIDA ha endegat la campaña #myrighttohealth amb la que explorará els desafiaments als que han de fer front les persones de tot el món per exercir el seu dret a la salut.

Les llevadores aposten per potenciar les activitats de prevenció i control per evitar les infeccions de transmissió sexual i el VIH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imatge de la campanya d'enguany de la ONU en motiu del Dia Internacional de la lluita contra la sida.