24 de febrer de 2017

L’experiència pilot en l’ús de realitat virtual amb usuaris amb trastorn de conducta alimentària que han dut a terme infermeres de l’àrea de salut mental de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona tindrà presència al Mobile World Congress, la fira internacional de referència de la indústria de la tecnologia mòbil.

Infermeres presenten al Mobile World Congress la seva experiència amb l’ús de realitat virtual en pacients

Un projecte pilot d’infermeres de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha utilitzat per primer cop la realitat virtual amb pacients de conducta alimentària. És una mostra de les possibilitats que ofereix la nova tecnologia pel tractament dels pacients amb trastorns com ara els de la conducta alimentària.

Les infermeres presentaran la seva experiència el proper dilluns 27 de febrer al Mobile World Congress (MWC), la trobada internacional de tecnologia mòbil on les companyies tecnològiques més destacades mostren les innovacions més destacades d’arreu del món que té lloc a Barcelona del 27 de febrer al 2 de març.

27 pacients amb trastorn de la conducta alimentaria del dispositiu d’hospitalització parcial han realitzat dues immersions en dos entorns de realitat virtual, un de lúdic i un altre de relaxació, i posteriorment han omplert un qüestionari que ha permès obtenir unes dades molt rellevants. De l’experiència destaquen que més del 60% dels pacients es mostra satisfet amb l’experiència realitzada, i tampoc s’han trobat diferencies estadísticament significatives en la sensació que produeix la realitat virtual segons el sexe, edat, diagnòstic o moment en que s’utilitza la realitat virtual.

Infermeres presenten al Mobile World Congress la seva experiència amb l’ús de realitat virtual en pacients

Aquesta experiència pilot s’ha desenvolupat amb un equip multidisciplinar  amb psicòlegs i psiquiatres. Jordi Mitjà, infermer impulsor del projecte, destaca que la importància de conèixer l’experiència del pacient abans d’iniciar un estudi clínic. “Per aquest motiu, hem realitzat aquesta primera experiència només amb 27 pacients,” remarca.

Ángeles López, supervisora d’infermeria de l’àrea de salut mental del centre, explica: “Fem servir les noves tecnologies de forma intel·ligent per millorar la manera de com cuidem als nostres pacients”.