11 de juny de 2009

    Arrel de l’anunci de la ministra de Sanitat en relació a que d’aquí tres mesos qualsevol dona, independentment de la seva edat, podrà comprar a les farmàcies sense recepta mèdica la píndola del dia després amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’anticoncepció hormonal d’emergència per evitar l’augment d’embarassos no desitjats, des del COIB es fan les següents reflexions.

    • Recordar a la ciutadania que la píndola del dia després és un mètode anticonceptiu d’urgència que actua inhibint o retardant l’ovulació l’ovulació, dificultant la fecundació del òvul i, en el cas que es produeixi, evitant la implantació de l’òvul fecundat a l’úter. D’aquí que la seva eficàcia depengui de que es prengui abans de les 72 hores després de l’acte sexual i té la màxima eficàcia en les primeres 24 hores reduint la possibilitat d’embaràs.
    • Tenir present que la necessitat d’abordar aquestes situacions des de l’Educació per a la Salut (EpS) com a estratègia de treball d’elecció amb l’objectiu que les dones, especialment les adolescents, adquireixin els coneixements, les actituds i els hàbits bàsics per a la promoció de la seva salut i els capaciti per prendre decisions saludables que els faci sentir bé a més d’evitar factors de risc, com dir no a una relació sexual no desitjada o sense les mesures de control desitjades.

    És important la continuïtat d’aquesta educació sexual i afectiva, des de tots els àmbits de relació de la dona, per garantir l’efectivitat de la intervenció, tant per evitar embarassos no desitjats com la transmissió de malalties de transmissió sexual.

    • Fer palesa la competència i responsabilitat de la infermera proporcionar la informació i educació necessària tant per a la utilització del fàrmac (possibles efectes secundaris), com les mesures de promoció de la salut i d’una sexualitat saludable i de prevenció de factors de risc.

    Els problemes de salut s’han d’abordar des de l’arrel, és a dir, des de la promoció de la salut. És responsabilitat de les infermeres i els infermers no només resoldre problemes de salut sinó analitzar el “perquè” i així poder actuar per evitar conseqüències.

    • Tenir en compte que, des de l’abordatge de la prevenció primària cal:
      • Una correcta educació afectiva i sexual, fomentant la prevenció dels embarassos no desitjats, les infeccions de transmissió sexual i la SIDA mitjançant el coneixement i accés a tots els mètodes anticonceptius, incloent l’Anticoncepció d’Emergència (AE).
        o Sensibilitzar a la societat, i en especial aquells professionals que s’ocupen de col·lectius com els adolescents, persones amb alguna discapacitat, poblacions marginals, etc, en les que un embaràs no desitjat suposi un risc afegit.
      • Fent que des del sistema sanitari, es sensibilitzin i es formin tots els professionals i es puguin oferir prestacions en matèria de salut sexual i reproductiva de forma immediata i equitativa.
    • El COIB, com ho va fer en el moment que es va plantejar la gratuïtat de la píndola postcoital, es compromet a proporcionar aquells recursos necessaris de formació continuada i d’assessorament a les infermeres, de manera que la seva intervenció professional en l’àmbit de l’educació sexual i afectiva i de la promoció i l’educació per a la salut tingui, en tot cas, l’objectiu de reduir-ne el consum i evitar la reincidència en la necessitat de la píndola.

    Sigui des de l’àmbit que sigui, el més important és que es pugui dur a terme un treball educatiu per a la dona i els adolescents. Per què això sigui possible, cal una planificació prèvia de les intervencions.

    Document de reflexions aprovat per Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona el 10 de juny de 2009.