El Parlament de Catalunya ha aprovat la llei d’accés universal a l’assistència sanitària, amb el qual es garanteix que qualsevol persona que visqui a Catalunya tindrà accés immediat a totes les prestacions de la sanitat pública.

El govern blinda l’assistència sanitària pública a tots els ciutadans

La llei ha estat aprovada amb els vots favorables dels grups parlamentaris de Junts pel Sí, Partit Socialista de Catalunya, Catalunya Sí que es pot i la CUP, mentre que Ciutadans s’ha abstingut i el Partit Popular hi ha votat en contra.

La llei d’accés universal a l’assistència sanitària garanteix que qualsevol persona que visqui a Catalunya, amb independència de la seva situació administrativa, tindrà accés immediat a tota les prestacions de la sanitat pública a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). És a dir que no cal cap cap requeriment d’arrelament temporal previ i s’elimina, doncs, la carència de tres mesos de residència que fins ara s’havia d’acreditar per accedir a la totalitat de la cartera bàsica de serveis, que inclou, entre d’altres, l’atenció primària i l’especialitzada.

La llei contempla que l’empadronament és el requeriment administratiu per accedir a aquests serveis, però  també preveu que es considerin altres criteris d’arrelament al nostre país que es fixaran en el reglament que desplegarà la norma.

També es garanteix que totes les persones, amb independència de si són residents o no, tenen garantida l’atenció sanitària urgent. Una atenció urgent el cost de la qual, en el cas de persones no residents amb situació de vulnerabilitat social, serà assumida pel Servei Català de la Salut, tal com ja es feia fins ara.