L'Ajuntament de Barcelona ha presentat el Pla de Salut Mental que desplegarà l'abordatge dels determinants socials que afecten al salut mental; garantir uns serveis i una atenció accessibles a tothom. 

Barcelona presenta el Pla de Salut Mental 2016-2022

L'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa el Pla de Salut Mental amb un pressupost de 51,2 milions d'euros pel primer any d'implementació. Un 66% d'aquest pressupost es destinarà a qüestions de drets socials mentre que a Salut s'hi destinarà un 7%.

 

El Pla contempla quatre línies estratègiques de treball:

  • Millorar el benestar psicològic de la població
  • Garantir l’accés als serveis de salut mental
  • Respectar els drets de les persones amb malaltia mental i lluitar contra l’estigma
  • Assegurar l’avaluació de l’impacte de les actuacions

En relació a les línies d'acció de salut, el pla prioritza:

  • Reforçar i actualitzar els equipaments d’atenció a la salut mental propers a la comunitat, amb especial atenció a la cronicitat en la comunitat.
  • Incrementar i adequar els serveis de salut mental i reforçar la figura del Programa de Servei Individualitzat (PSI) en els barris prioritaris.
  • Ampliar els recursos dels CSMIJ i garantir una cartera de serveis equitativa i adaptada a la realitat de cada territori.
  • Facilitar l’accés i incrementar la intensitat de la teràpia psicològica a la xarxa de salut mental de la ciutat.

El Pla de Salut Mental s'ha elaborat a partir de l'Enquesta de Salut de Barcelona de 2011 i les diferents aportacions d'un grup promotor integrat per grups polítics, diferents sectors de l’Ajuntament, organismes autònoms, entitats socials, organitzacions proveïdores de serveis, i organitzacions professionals i científiques.

L'Enquesta apunta que entre la població adulta de 15 o més anys, l’11.1% dels homes i el 16,8% de les dones presenta risc de patir trastorns mentals. Pel que fa a la infància i l’adolescència, durant l’any 2014 es va atendre 10.517 menors en centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), dels quals el 61,5% eren de sexe masculí. L’any 2014 es van atendre en centres de salut mental d’adults (CSMA) 42.704 persones, el 60,6% de les quals eren dones.L’any 2005, el 22,2% de les persones ateses als CSMA patien trastorns severs. L’any 2014 aquest percentatge se situa en el 29,5%.

Pots consultar el Pla de Salut Mental 2016-2022