Jornada: Disfàgia orofaríngia: competències i cures infermeres per a una hidratació i alimentació segura
La Vocalia d'Infermeria Geriàtrica i la Vocalia d'Infermeria de Cures Medicoquirúrgica del COIB organitzen la jornada “Disfàgia orofaríngia: competències i cures infermeres per a una hidratació i alimentació segura”. Una trobada que vol posar en relleu la importància d’aquest problema de salut, sovint infradiagnosticat, i oferir eines pràctiques per a la seva detecció precoç, abordatge clínic i prevenció de complicacions.
Objectius
Sensibilitzar sobre la importància de la disfàgia com a problema de salut prevalent i sovint infradiagnosticat.
Promoure la detecció precoç per reduir complicacions com pneumònies, desnutrició i deshidratació.
Donar a conèixer les opcions terapèutiques, adaptacions dietètiques i estratègies de rehabilitació.
Millorar la qualitat de vida de les persones amb disfàgia i de les seves famílies.
Presentar criteris diagnòstics i eines de cribratge fàcils d’aplicar en diferents àmbits (hospitalari, sociosanitari, atenció primària, domicili).
Exposar les últimes evidències científiques en l’abordatge clínic.
Formar professionalment tècniques de seguretat durant la deglució i adaptació de textures.
Donar visibilitat a casos pràctics i experiències reals que mostrin l’impacte de la disfàgia.
Programa
9.30 h Benvinguda
Borja Manzanares, president del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Barcelona (COIB)
10 h Conferència inaugural: Disfàgia orofaríngia: La pandèmia del segle XXI.
P. Clavé. President honorífic de la Societat Europea de Disfàgia.
10.30 h Marc teòric i competencial
Rosa Bayot
11 h “De la detecció al tractament compensador: l’abordatge infermer de la disfàgia orofaríngia”
- Generalitats, complicacions de la DO com a SD geriàtric.
- Diagnòstic i tractament compensador de pacients amb DO.
- Cures d’infermeria al pacient amb DO.
- Intervencions mínimes i òptimes massives per a tractar la DO.
Alberto Martin. Infermer del CSdM.
12 h Pausa - cafè
12.15 h Tallers: La importància del menjar i el beure pels pacients amb disfàgia orofaríngia.
- Taller de Viscositats & Taller de textures
- Taller de MECV-V
Abel. Cuiner – SERHS Food.
Paula Viñas. Dietista-nutricionista del CSdM.
Laura Minguella. Dietista-nutricionista del CSdM.
Joan Forns. Infermer d’atenció intermèdia del CSMS.
Daniel Españó. Infermer del CSDM.
14 h Dinar (inclòs amb la inscripció)
15 h Tallers:
- Cura de la salut oral en pacients amb DO.
- Avaluació nutricional en pacients amb DO.
Joan Forns. Infermer d’atenció intermèdia del CSMS.
Paula Viñas. Dietista-nutricionista del CSdM.
15.30 h Patient centricity: Cuidar, viure i acompanyar: experiències davant la disfàgia
Rocio Martin. Cuidadora de pacient amb DO.
Merce Abril Hernández. Pacient.
16 h. Taula rodona: Disfàgia i envelliment: reptes demogràfics i respostes des de la infermeria.
Luís González de Paz. Infermer investigador a IDIBAPS; Tècnic de Salut Pública i Recerca CAPSBE.
Lorena Molina. Directora Gerent del Campus Docent Sant Joan de Déu- UViC-UCC.
Lluïsa Garcia. Degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)
Begoña Martí. Directora de Cures Infermeres del Sistema Salut Català - Generalitat de Catalunya.
17 h Pausa cafè
17.15 h Taula rodona: Infermeres davant la disfàgia: estratègies, reptes i aprenentatges.
UCI:
Unitats d’hospitalització: Jessica López Molina. Infermera referent en DO a l’Hospital de Barcelona.
Hospitalització intermitja: Joan Forns. Infermer de cures intermitges Hospital de Calella (CSMS).
Atención Primària: Lorena Montero. Codirectora Assistencial CAP Les Corts, CAPSBE.