El COIB ha posat en marxa el projecte Preservem la memòria, amb l’objectiu de conservar l’experiència i el coneixement d’infermeres i infermers que estiguin en situació de jubilació.

El projecte consisteix en l’elaboració d’un fons d’entrevistes en format vídeo, que es posaran a disposició de persones que vulguin dur a terme activitats d’investigació. El projecte està impulsat pel Servei de Biblioteca i Documentació Infermera (SBDI).

La recollida dels testimonis es fa mitjançant la realització d’entrevistes semiestructurades i va a càrrec d’infermeres historiadores que pertanyen al Grup Febe, formades en tècniques d’investigació qualitativa. Cada enregistrament es transcriu i s’indexa, incorporant-hi paraules clau i metadades, fent servir un programari específic per tal de facilitar la conservació, el tractament i la recuperació del material.

A més de les entrevistes, el projecte inclou la recollida i conservació de documents i utillatge que, de manera voluntària, cedeixen les infermeres i els infermers que participin en el projecte.

Les impulsores del projecte són Blanca Virós Pujolà i Amèlia Guilera Roche. La primera és bibliotecària i documentalista de l’SBDI i la segona, infermera jubilada, exdirectora del Campus Docent Sant Joan de Déu i actualment vicepresidenta de la Fundació Infermeria i societat.

En aquests moments, s’estan enregistrant dotze vídeos mensuals.

 

Accedeix al portal del projecte Preservem la memòria