dijous 30 de maig 2019
Auditori COIB. C/Pujades, 350, 3ª planta


Per a col·legiades i auxiliars d'infermeria:
140€ (a partir del 30 d'abril de 2019 serà de 170€)
Les auxiliars d'infermeria tenen que emplenar aquest formulari i enviar un correu electrònic a: jornadaesterilizacion@coib.cat per rebre les instruccions de pagament.

Per a no col·legiades:

160€ (a partir del 30 d'abril de 2019 serà de 190€)

Jornades d'esterilització 2019

La complejidad de los dispositivos médicos: el reto del reprocesamiento

Presentación

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) en la línea de continuar con la actualización y desarrollo del trabajo relacionado con el proceso de esterilización; organiza junto al grupo experto en esterilización de la vocalía médico quirúrgica, las Jornadas de Esterilización 2019.

Nuestro propósito es establecer un debate profundo sobre aspectos que a todos nos interesan y preocupan: como la mejora eficaz y eficiente en los procedimientos y procesos de esterilización que contribuyen a la seguridad del paciente; y también, las competencias profesionales desde la aplicación de conocimientos, actitudes y habilidades garantes desarrolladas en los ámbitos asistenciales.

Una vez más estamos seguros que este encuentro y vuestra participación facilitará y nos ayudará a mejorar nuestro día a día.

Objetivos

  • Ampliar y actualizar conocimientos para proporcionar mayor seguridad y eficiencia en los procedimientos y proceso de alta desinfección y esterilización de los dispositivos y material complejo.
  • Reflexionar e intercambiar experiencias de los aspectos que más nos preocupan; como el control de infección y enfermedades nosocomiales.

  • Debatir sobre la evidencia y estudios relacionados con el reprocesamiento de los dispositivos médicos complejos.

Dirigido a: enfermeras, auxiliares y otros profesionales relacionados e interesados en el proceso de esterilización y reprocesamiento de dispositivos médicos en punto de uso.

Plazas limitadas: las inscripciones se realizarán por riguroso orden de inscripción y la reserva será confirmada al recibir el pago.

Precio:

  • Para colegiadas y auxiliares de enfermería:

140€ (a partir del 30 de abril de 2019 será de 170€)

Las auxiliares de enfermería tienen que rellenar este formulario:

   Inscripción para auxiliares de enfermería   
y enviar un correo electrónico a: jornadaesterilizacion@coib.cat para recibir las instrucciones para el pago.

  • Para no colegiadas:

160€ (a partir del 30 de abril de 2019 será de 190€)

Inscripción y pago: Las inscripciones se realizarán cumplimentando el formulario de inscripción. Para cualquier consulta enviar un mail a jornadaesterilizacion@coib.cat donde se especificará el sistema de inscripción y pago.
En todos los casos el pago se realizará directamente en la plataforma mediante tarjeta de crédito.

Acreditación. Se ha solicitado la Acreditación de éstas Jornadas al Órgano de Acreditación del Consell Català de Formació Continuada de Professions Sanitàries. Sólo se entregará el certificado de acreditación a las personas que asistan el 100% de la jornadas.

Idioma oficial: castellano

 

PROGRAMA

Jueves, 30 de mayo de 2019

8.30 - 8.45h: Entrega de documentación

8.45 - 9.15h: Inauguración y Presentación de las Jornadas 2019.

Albert Tort Sisó. Presidente del Col∙legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB)

Núria Cuxart Ainaud. Decana del Consell de Col∙legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya.

Carmen Bastero. Vocalía Médico Quirúrgica del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona

Rosa María Muñoz Albarracín. Presidenta de las Jornadas de Esterilización 2019. Enfermera. Jefa de Área quirúrgica del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

9:15 - 10h: Conferencia inaugural.

Presenta: Rosa María Muñoz Albarracín. Enfermera. Jefa de Área Quirúrgica. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El profesional del futuro: knowmads, millennials y Z

Ponente: Josep M.ª Vázquez. Enfermero Knowmad. Adjunto a la dirección de equipos de atención primaria de Viladecans-St. Climent.

10 - 10.30h: Café. Exposición comercial

10.30 - 12:15h: Panel de Expertos (I)

¿Qué nos dice la evidencia de la eficacia del reprocesamiento de los dispositivos médicos de alta complejidad?
El reprocesamiento de los dispositivos médicos complejos como los endoscopios, dadas sus dificultades; puede resultar deficiente y con ello convertirse en un dispositivo de transmisión de las infecciones relacionadas con la asistencia sanitaria (IRAS). Los expertos comparten su gran conocimiento; porque conocer a qué nos enfrentamos, nos ayudará a tomar las mejores medidas de prevención y seguridad para el paciente. 

Modera: Emilia Llavador Lanza. Enfermera. Servicios, personas y salud SL. H.U. General de Catalunya.

Expertos:

Benito Almirante Gragera. Jefe del Servicio de Enfermedades Infecciosas del Hospital Universitario de la Vall d'Hebron

Cristina González Juanes. Enfermera coordinadora del Programa de Control de Infección. Servicio de Epidemiología. Parc Salut Mar.

Jorge de la Vega García. Enfermero Supervisor Servicio Esterilización Área IV SESPA. Hospital Universitario Central de Asturias.

12.15 - 13.30h: Presentaciones técnicas (I)

Novedades de material, productos de esterilización y reprocesamiento

Una buena práctica se acompaña de la actualización de conocimientos y de saber cómo y por qué utilizar correctamente los materiales, productos y equipos. Detrás de ellos hay mucho trabajo y evidencia que debemos conocer.

Modera: Milagros Calvo López. Enfermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

13.30 - 15h: ALMUERZO de TRABAJO

15 - 16.30h: Compartiendo experiencia y conocimiento (I)

Presentación de comunicaciones orales y defensa de pósters

Espacio y oportunidad donde compartir experiencias que nos acercan a nuestras realidades.

Modera: Patricia Aguilera Díaz. Enfermera. Hospital de Mataró. Consorci Sanitari del Maresme.           

16.30 - 18.30h: Talleres

En este espacio se ofrece la posibilidad de realizar diferentes talleres que se deben haber seleccionado en el momento de la inscripción. Tres talleres-visita con desplazamiento ida y vuelta desde la sede de las jornadas; y dos talleres en la sede de las jornadas.

Taller 1. Duración 3,5 horas: 2 horas de visita- taller con desplazamiento ida y vuelta desde sede de las jornadas a Rubí.
Evaluación de la funcionalidad del instrumental quirúrgico.
Taller práctico e interactivo dirigido a los profesionales de las RUMED que intervienen directamente en el reprocesamiento del material, dispositivos e instrumental, con el fin de identificar las incidencias más habituales, sus causas y recomendaciones para evitarlas.
Plazas limitadas a 20 personas

Taller 2. Duración 3,5 horas: 2 horas de visita- taller con desplazamiento ida y vuelta desde sede de las jornadas a Rubí.
Gestión y optimización de los sets quirúrgicos.
Taller práctico e interactivo dirigido a profesionales responsables de la gestión quirúrgica y esterilización, orientado a entender y mejorar el impacto de la estructura de los sets quirúrgicos en la eficiencia, calidad y economía del proceso quirúrgico.
Plazas limitadas a 20 personas.

Taller 3. Duración 3,5 horas: 2 horas de visita- taller con desplazamiento ida y vuelta desde sede de las jornadas a Castelldefels.
Simulación de una RUMED y proceso de fabricación equipos esterilizadores
Visita-taller dirigido a los profesionales de las RUMED que intervienen directamente en el reprocesamiento, y profesionales responsables de la gestión quirúrgica y esterilización. Plazas limitadas a 40 personas.

Taller 4 y 5. Duración 2,5 horas en sede de las jornadas.
Talleres simultáneos con duración de 1h cada uno de ellos alternándose. La inscripción a esta opción supone la realización de los dos talleres. Plazas limitadas a 60 personas.

Limpieza y mantenimiento de los motores en la RUMED.
Taller dirigido a los profesionales de las RUMED que intervienen directamente en el reprocesamiento, y profesionales responsables de la gestión quirúrgica y esterilización.

Soluciones para el reprocesamineto de endoscopia. Taller dirigido a los profesionales de las RUMED que intervienen directamente en el reprocesamiento, y profesionales responsables de la gestión quirúrgica, endoscópica y esterilización. Se presentarán las diferentes fases del reprocesamiento, las diferentes posibilidades y la complejidad en el diseño d ellos endoscopios.

18.30h: Fin de la Jornada

 

Viernes, 31 de mayo de 2019

8.30 - 9h: Entrega de documentación.

9 - 9.15h: Presentación de las Jornadas 

Rosa María Muñoz Albarracín. Presidenta de las Jornadas de Esterilización 2019. Enfermera. Jefa de Área quirúrgica del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

9.15 - 10.30h: Presentaciones técnicas (II)

Novedades de material, productos, equipos de esterilización y reprocesamiento

Una buena práctica se acompaña de la actualización de conocimientos y de saber cómo y por qué utilizar correctamente los materiales, productos y equipos. Detrás de ellos hay mucho trabajo y evidencia que debemos conocer.

Modera: Inma Garçon Permanyer. Enfermera. Consorci Sanitari Integral.

10.30 - 11h: Café. Exposición comercial

11 - 12.15h: Mesa redonda 

¿Las nuevas técnicas intervencionistas con dispositivos médicos nos dificulta el trabajo de las RUMMED?

El avance de la tecnología y técnicas intervencionistas para una mejor y menos invasiva atención para el paciente; precisa de dispositivos médicos de diseño complejo. Su limpieza, desinfección y esterilización también es compleja; aunque no siempre todos los dispositivos corresponden a la alta tecnología. Conociendo bien el dispositivo, o instrumento, su diseño y sus puntos vulnerables, podremos adecuar los sistemas y procedimientos más idóneos para que su reprocesamiento sea el más seguro y eficaz. 

Modera: Patricia Aguilera Díaz. Enfermera. Hospital de Mataró. Consorci Sanitari del Maresme

Ponentes:
Pilar Fajardo Navarro. Enfermera Supervisora Esterilización Hospital Universitario de la Vall d’Hebron.
Elena González González. Enfermera Consorcio Sanitario Integral. Hospital Moisés Broggi.
Lourdes Gibernau Centelles. Enfermera Quirófano. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

12.15 - 13.30h: Compartiendo experiencia y conocimiento (II)

Presentación de comunicaciones orales y defensa de pósters

Espacio y oportunidad donde compartir experiencias que nos acercan a nuestras realidades.

Modera: Marta Fabregat Muñoz. Enfermera. Hospital Municipal de Badalona.

13.30 - 15h: ALMUERZO de TRABAJO

15 -17h: Panel de expertos (II)

Panel de expertos responde a los problemas más habituales en Esterilización. LoS “TOP 10”

En este espacio contaremos con expertos en el ámbito de la esterilización y de diferentes grupos profesionales que esperamos respondan a todas las cuestiones que aparecen en el día a día y que nos habéis hecho llegar; así como las que surjan entre los asistentes de estas jornadas. Pretendemos que este panel de expertos sea un espacio donde podamos compartir situaciones, problemas, proponer mejoras y soluciones con el objetivo de contribuir a la buena práctica y excelencia profesional.

Modera: Carmen Bello Sánchez. Enfermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

Expertos:
Milagros Calvo López.
Enfermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Eva Muniente Llorens. Auxiliar de enfermería. Servicio de odontología CAP Montigalà.
Elena Lorenzo Marfil. Bióloga.
Enriqueta Hernández Soto. Enfermera Endoscopia Digestiva. Corporació Sanitària Universitària del Parc Taulí. Sabadell.

17 -17.15h: Conclusiones del Comité Científico y Entrega de Premios

  • Premio a la Mejor Comunicación
  • Premio al Mejor Póster

Presenta: Carmen Bello Sánchez. Coordinadora del Comité Científico.

17.15h: Conclusiones y clausura de las Jornadas Esterilización 2019   

Rosa María Muñoz Albarracín. Presidenta de la Jornada de Esterilización 2019. Enfermera. Jefa de Área Quirúrgica del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.       

17.30h: Fin de la Jornada

COMUNICACIONES y PÓSTERS


Normativa                                  

Formato. Las Jornadas ofrecen un programa abierto a la participación, mediante la presentación de comunicaciones en formato ORAL o de PÓSTER.  

Requisitos y plazos. Para poder presentar una comunicación o póster es imprescindible que el primer firmante esté inscrito en las jornadas; una vez se haya comunicado la aceptación de éste. Un mismo ponente no podrá defender más de un trabajo (oral o póster), aunque sí podrá ser coautor de otros.                               

Autores. El número máximo de autores será de 6, identificados por primer y segundo apellido e inicial del nombre, separados por coma. Los autores se separarán con punto y coma. (Ej. Muñoz Albarracín RMª; Bello Sánchez C;….)                                                

Resumen Los participantes deberán enviar previamente el formulario y resumen de su trabajo (oral o póster), a través de un correo electrónico a: jornadaesterilizacion@coib.cat                               
El resumen tendrá un límite máximo de 400 palabras (sin contar título ni bibliografía). Estará estructurado según el orden habitual: introducción, objetivos, material y método, resultados, conclusiones y bibliografía. No se podrán incluir ni gráficos, ni figuras, ni tablas. Puedes descargar aquí el formulario para presentar tu póster o comunicación. 

Envío del resumen. El plazo de envío de resúmenes se alargará hasta el día 6 de mayo de 2019. Una vez recibido, la secretaría enviará un correo electrónico de confirmación. El comité científico, notificará la aceptación o no del mismo, también mediante correo electrónico a partir del 10 de mayo de 2019.                                           

Presentación el día de la Jornada

Comunicaciones

Las presentaciones se enviarán de forma definitiva 48h antes del día de inicio de las jornadas a la secretaría, y se verificarán el mismo día de la presentación o defensa como mínimo 2 horas antes. Todas las comunicaciones orales serán defendidas por los autores. La hora de la exposición, se notificará por correo disponiendo de 8 minutos de exposición y 2 minutos para turno de preguntas.   

Pósters

A los pósters escogidos se les asignará un número que corresponderá al lugar del panel a colgar el póster. Tamaño 90 cm x 70 cm. El horario de entrega en secretaria técnica el primer día de las jornadas será de 8 a 8:30h. Los posters que quieran optar a premio deberán ser defendidos. El formato de presentación y defensa del poster será en PowerPoint con un máximo de 4 pantallas. La hora de la defensa, se notificará por correo electrónico; disponiendo de 4 minutos de exposición y 2 minutos para turno de preguntas.  

PREMIOS

  • A la mejor comunicación
  • Al mejor póster

 

TALLERES

En este espacio se ofrece la posibilidad de realizar de forma simultánea tres visitas- talleres con desplazamiento de ida y vuelta desde la sede de las jornadas, y con una duración de tres horas y media; y que se deberán seleccionar en el momento de realizar la inscripción. También se ofrece realizar dos talleres en la sede de las jornadas y con una duración de dos horas a seleccionar en el momento de la inscripción.

Si no se selecciona ninguno de ellos la organización no podrá garantizar la disponibilidad o realización de éstos. Las plazas para las visitas-talleres serán limitadas y por riguroso orden de inscripción.

Las inscripciones se realizarán online a través del mismo formulario de inscripción de las jornadas.

 

La complexitat dels dispositius mèdics: el repte del reprocessament

Presentació

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) en la línia de continuar amb l'actualització i desenvolupament del treball relacionat amb el procés d'esterilització; organitza al costat del grup expert en esterilització de la vocalia médico-quirúrgica, les Jornades d'Esterilització 2019.

El nostre propòsit és establir un debat profund sobre aspectes que a tots ens interessen i preocupen: com la millora eficaç i eficient en els procediments i processos d'esterilització que contribueixen a la seguretat del pacient; i aquest any en concret al reprocessament de tot aquell material i dispositius mèdics que per les seves característiques complexes són de màxima dificultat; suposant cada dia un gran repte per als professionals.

Un cop més estem segurs que aquesta trobada i la vostra participació facilitaran i ens ajudarà a millorar per seguir avançant.

Objetius

  • Ampliar i actualitzar coneixements per proporcionar més seguretat i eficiència en els procediments i procés d'alta desinfecció i esterilització dels dispositius i material complex.

  • Reflexionar i intercanviar experiències dels aspectes que més ens preocupen; com el control d'infecció i malalties nosocomials.
  • Debatre sobre l'evidència i estudis relacionats amb el reprocessament dels dispositius mèdics complexos.

Dirigit a: infermeres, auxiliars d'infermeriaaltres professionals relacionats i interessats en el procés d'esterilització i reprocessament de dispositius mèdics en punt d'ús.

Places limitades: les incripcions es realitzaran per rigorós ordre d'inscripció i la reserva serà confirmada en rebre el comprovant de pagament.

Preu:

  • Per a col·legiades i auxiliars d'infermeria:

140€ (a partir del 30 d'abril de 2019 serà de 170€)

Les auxiliars d'infermeria tenen que emplenar aquest formulari:

 Inscripció per auxiliars d'infermeria 
i enviar un correu electrònic a: jornadaesterilizacion@coib.cat per rebre les instruccions de pagament.

  • Per a no col·legiades:

160€ (a partir del 30 d'abril de 2019 serà de 190€)

Inscripció i pagament: Les inscripcions es realitzaran emplenant el formulari d'inscripció. Per a qualsevol consulta enviar un correu electrònic a jornadaesterilizacion@coib.cat on se us especificarà el sistema d’inscripció i pagament.
En tots els casos el pagament es realitzarà directament a la plataforma mitjançant targeta de crèdit.

Acreditació. S’ha sol·licitat l’Acreditació d’aquestes Jornades d’Esterilització 2019, a l'Òrgan d’Acreditació del Consell Català de Formació Continuada de Professions Sanitàries. Només s’entregarà el certificat d’acreditació a les persones que assisteixin al 100% de la jornada.

Idioma oficial: castellà

PROGRAMA

Dijous, 30 de maig de 2019

8 - 8.45h: Entrega de documentació

9 - 9.15h: Inauguració i presentació de les Jornades 2019.

Albert Tort Sisó. President del Col∙legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB)

Núria Cuxart Ainaud. Decana del Consell de Col∙legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya.

Carmen Bastero. Vocalia Medicoquirúrgica del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona

Rosa María Muñoz Albarracín. Presidenta de les Jornades d'esterilització 2019. Infermera. Cap d’Àrea Quirúrgica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

9.15 - 10h: Conferència Inaugural.

Presenta: Rosa María Muñoz Albarracín. Infermera. Cap d’Àrea Quirúrgica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El professional del futur: knowmads, millennials i Z

Ponent: Josep Mª Vázquez. Infermer Knowmad. Adjunt a la direcció d’equips d’atenció primària de Viladecans-St. Climent.

10.30 - 11h: Cafè. Exposició comercial

11 - 12.15h: Panel d'experts (I)

Què ens diu l'evidència de l'eficàcia del reprocessament dels dispositius mèdics d'alta complexitat?
El reprocessament dels dispositius mèdics complexos com els endoscopis, donades les seves dificultats; pot resultar deficient i amb això convertir-se en un dispositiu de transmissió de les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRES). Els experts comparteixen el seu gran coneixement; perquè conèixer a què ens enfrontem, ens ajudarà a prendre les millors mesures de prevenció i seguretat per al pacient.

Modera: Emilia Llavador Lanza. Infermera. Servicios, personas y salud SL. H.U. General de Catalunya.

Experts:
Benito Almirante Gragera. Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'hospital Universitari de la Vall d'Hebron.
Cristina González Juanes. Infermera coordinadora del Programa de Control d’infecció. Servei d’epidemiologia. Parc Salut Mar. 
Jorge de la Vega García. Infermer. Supervisor del Servicio Esterilización Área IV SESPA. Hospital Universitario Central de Asturias.

12.15 - 13.30h: Presentacions tècniques (I)

Novetats de material, productes equips d’esterilització i reprocessament

Una bona pràctica s’acompanya de l’actualització de coneixements i de saber com i per què utilitzar correctament els materials, productes i equips. Darrere d’ells hi ha molta feina i evidència que hem de conèixer.

Modera: Milagros Calvo López. Infermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

13.30 - 15h: Dinar de treball

15 - 16:30h: Compartint experiència i coneixement (I)

Presentació de comunicacions orals i defensa de pòsters

Espai i oportunitat on compartir experiències que ens acosten a les nostres realitats.

Modera: Patricia Aguilera Díaz. Infermera. Hospital de Mataró. Consorci Sanitari del Maresme.           

16:30 - 18:30h: Tallers

En aquest espai s’ofereix la possibilitat de realitzar diferents tallers que s’hauran d’haver seleccionat en el moment de la inscripció. Tres tallers-visita amb desplaçament d’anada i tornada des de la seu de les jornades; i dos tallers a la seu de les jornades.

TALLER 1: durada 3,5 hores: 2 hores de visita- taller amb desplaçament d’anada i tornada des de la seu de les jornades a Rubí.

Avaluació de la funcionalitat de l'instrumental quirúrgic.
Taller pràctic i interactiu adreçat als professionals de les RUMED que intervenen directament en el reprocessament del material, dispositius i instrumental, per tal d'identificar les incidències més habituals, les causes i recomanacions per evitar-les.
Places limitades a 20 persones

TALLER 2: durada 3,5 hores: 2 hores de visita- taller amb desplaçament d’anada i tornada des de la seu de les jornades a Rubí.

Gestió i optimització dels sets quirúrgics
Taller pràctic i interactiu dirigit a professionals responsables de la gestió quirúrgica i esterilització, orientat a entendre i millorar l'impacte de l'estructura dels sets quirúrgics en l'eficiència, qualitat i economia del procés quirúrgic. Places limitades a 20 persones.

TALLER 3: durada 3,5 hores: 2 hores de visita- taller amb desplaçament d’anada i tornada des de la seu de les jornades a Castelldefels.

Simulació d’una RUMED i procès de fabricació d’equips esterilitzadors.
Visita-taller dirigit als professionals de les RUMED que intervenen directament en el reprocessament, i professionals responsables de la gestió quirúrgica i esterilització. Places limitades a 40 persones.

TALLERS 4 i 5: durada 2,5 hores a la seu de les jornades. 
Tallers simultanis amb una durada d’1h cadascun d’ells alternant-se. La inscripció a aquesta opció suposa la realització dels dos tallers. Places limitades a 60 persones.

Neteja i manteniment dels motors a la RUMED.
Taller dirigit als professionals de les RUMED que intervenen directament en el reprocessament, i professionals responsables de la gestió quirúrgica i esterilització.

Solucions per al reprocessament d’endoscòpia.
Taller adreçat als professionals de les RUMED que intervenen directament en el reprocessament, i professionals responsables de la gestió quirúrgica, endoscòpica i esterilització. Es presentaran les diferents fases del reprocessament, les diferents possibilitats i la complexitat en el disseny dels endoscopis.

18.30h: Final de la Jornada

 

Divendres, 31 de maig de 2019

8:30 - 9h: Entrega de documentació.

9 - 9:15h: Presentació de les Jornades

Rosa María Muñoz Albarracín. Presidenta de les Jornades d'Esterilització 2019. Infermera. Cap d’Àrea Quirúrgica. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

9:15 - 10:30h: Presentacions tècniques (II)

Novetats de material, productes, equips d'esterilizació i reprocessament.

Una bona pràctica s'acompanya de l'actualització de coneixements i de saber com i per què utilitzar correctament els materials, productes i equips. Darrere d'ells hi ha molta feina i evidencia que hem de conèixer.

Modera: Inma Garçon Permanyer. Infermera del Consorci Sanitari Integral

10:30 - 11h: Cafè. Exposició comercial

11 - 12:15h: Taula rodonda 

Les noves tècniques intervencionistes amb dispositius mèdics ens dificulta la feina de les RUMMED?

L'avanç de la tecnologia i tècniques intervencionistes per a una millor i menys invasiva atenció per al pacient; precisa de dispositius mèdics de disseny complex. La seva neteja, desinfecció i esterilització també és complexa; encara que no sempre tots els dispositius corresponen a l'alta tecnologia. Coneixent bé el dispositiu, o instrument, el seu disseny i els seus punts vulnerables, podrem adequar els sistemes i procediments més idonis perquè el seu reprocessament sigui el més segur i eficaç.

Modera: Patricia Aguilera Díaz. Infermera. Hospital de Mataró. Consorci Sanitari del Maresme.

Ponents:
Pilar Fajardo Navarro
. Infermera. Supervisora d’esterilització. Hospital Universitari Vall d’Hebron
Elena González González. Infermera. Consorci Sanitari Integral. Hospital Moisés Broggi.
Lourdes Gibernau Centelles. Infermera de quiròfan. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

12:15 - 13:30h: Compartint experiència i coneixement (II)

Presentació de comunicacions orals i defensa de pòsters
Espai i oportunitat on compartir experiències que ens apropen a les nostres realitats.

Modera: Marta Fabregat Muñoz. Infermera. Hospital Municipal de Badalona.

13:30 - 15h: Dinar de treball

15 -17h: Panell d'experts (II)

Panell d’experts respon als problemes més habituals en Esterilització. Els “TOP 10”

En aquest espai comptarem amb experts en l'àmbit de l'esterilització i de diferents grups professionals que esperem responguin a totes les qüestions que apareixen en el dia a dia i que ens heu fet arribar; així com les que sorgeixin entre els assistents d'aquestes jornades. Pretenem que aquest grup d'experts sigui un espai on puguem compartir situacions, problemes, proposar millores i solucions amb l'objectiu de contribuir a la bona pràctica i excel·lència professional.

Modera: Carmen Bello Sánchez. Infermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

Experts:
Milagros Calvo López.
Infermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Eva Muniente Llorens. Auxiliar d'infermeria. Servei d'odontologia CAP Montigalà.
Elena Lorenzo Marfil. Biòloga.
Enriqueta Hernández Soto. Infermera. Endoscòpia digestiva. Corporació Sanitària Universitària del Parc Taulí. Sabadell.

17 -17:15h: Conclusions del Comitè Científic i lliurament de Premis

  • Premi a la Millor Comunicació
  • Premio al Millor Pòster

Presenta: Carmen Bello Sánchez. Coordinadora del Comitè Científic.

17:15h: Conclusions i cloenda de la Jornada Esterilització 2019   

Rosa María Muñoz Albarracín. Presidenta de les Jornades d'Esterilització 2019. Infermera. Cap d'Àrea quirúrgica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.       

17:30h: Final de la Jornada

COMUNICACIONS i PÒSTERS

Normativa                                  

Format Les Jornades ofereixen un programa obert a la participació, mitjançant la presentació de comunicacions en format ORAL o de PÒSTER.  

Requisits i terminis Per a poder presentar una comunicació o pòster es imprescindible que el primer signant estigui inscrit a les jornades; una vegada s’hagi comunicat l’acceptació d’aquest. Un mateix ponent no podrà defensar més d’un treball (oral o pòster), encara que sí que podrà ser coautor d’altres.

Autors El número màxim d’autors serà de 6, identificats per primer i segon cognom i inicial del nom, separats per coma. Els autors es separaran amb punt i coma. (Ex. Muñoz Albarracín RMª; Bello Sánchez C;….)

Resum
Els participants hauran d’enviar prèviament el formulari i resum del seu treball (oral o pòster), a través d’un correu electrònic a jornadaesterilizacion@coib.cat.

El resum tindrà un límit màxim de 400 paraules (sense comptar títol ni bibliografia). Estarà estructurat segons l’ordre habitual: introducció, objectius material i mètode, resultats, conclusions i bibliografia. No es podran incloure ni gràfics, ni figures, ni taules. Pots descargar aquí el formulari per presentar el teu pòster o comunicació. 

Enviament del resum El termini d’enviament de resums finalitza el 25 d’abril de 2019. Una vegada rebut, la secretaria enviarà un correu electrònic de confirmació. El comitè científic, notificarà l’acceptació o no del mateix, també mitjançant correu electrònic a partir del 10 de maig de 2019.

Presentació el dia de la Jornada

Comunicacions
Les presentacions s’enviaran a la secretaria del COIB, de forma definitiva 48h abans del dia d’inici de les jornades, i s’hauran de verificar el mateix dia de la presentació o defensa com a mínim 2 hores abans. Totes les comunicacions orals seran defensades pels autors. L’hora de l’exposició es notificarà per correu electrònic; es disposarà de 8 minuts d’exposició i 2 minuts per al torn de preguntes.

Pòsters
Als pòsters triats se’ls assignarà un número que correspondrà al lloc del panel d’exposició. Mida 90 cm x 70 cm. L’horari d’entrega en secretaria tècnica el primer dia de les jornades serà de 8 a 8:30h. Els pòsters que vulguin optar a premi hauran de ser defensats. El formato de presentació i defensa del pòster serà en PowerPoint amb un màxim de 4 pantalles. L’hora de la defensa, es notificarà per correu electrònic; disposant de 4 minuts d’exposició i 2 minuts per al torn de preguntes.

PREMIS

  • A la millor comunicació
  • Al millor pòster

 

TALLERS
En aquest espai s’ofereix la possibilitat de realitzar de forma simultània tres visites- tallers amb desplaçament d’anada i tornada des de la seu de les jornades, i amb una durada de tres hores i mitja; i que s’haurà de seleccionar en el moment de realitzar la inscripció. També s’ofereix la possibilitat de realitzar dos tallers a la seu de les jornades i amb una durada de dues hores a seleccionar en el moment de la inscripció.

Si no es selecciona cap d’aquests l’organització no podrà garantir la disponibilitat o realització d’aquests. Les places per les visites-tallers seran limitades i per rigorós ordre d’inscripció.

Les inscripcions es realitzaran online a través del mateix formulari d’inscripció a les jronades.

Presidenta de las Jornadas
Rosa María Muñoz Albarracín. Enfermera Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 

Comité Organizador
Carmen Bastero Navarro. Enfermera. Vocal de médico-quirúrgica del COIB
Milagros Calvo López. Enfermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Inma Garçon Permanyer. Enfermera. Consorci Sanitari Integral.
Emilia Llavador Lanza. Enfermera. Servicios, personas y salud SL. HG de Catalunya.
Rosa María Muñoz Albarracín. Enfermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Comité Científico
Patricia Aguilera Díaz. Enfermera. Hospital de Mataró. Consorci Sanitari del Maresme.
Carmen Bello Sanchez. Enfermera. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. 
Marta Fabregat Muñoz. Enfermera. Hospital Municipal de Badalona.
Yolanda García Sierra. Auxiliar de Enfermería. Quirón Salud. H.U. General de Catalunya.
Mireia León Castells. Enfermera. H.U. Germans Tries i Pujol.
Mónica Montes Ruiz. Auxiliar de Enfermería. Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Eva Muniente Llorens. Auxiliar de Enfermería. ABS Montigalá. Badalona