FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
dimecres 30 d’octubre 2019

de 9.15 a 19.30h

Auditori del COIB. C/Pujades, 350, 3ª planta

5a Jornada Natural de Tardor

Arriba la 5a edició de la Jornada Natural de Tardor, un esdeveniment obert a les infermeres i infermers, i d'altres professionals de la salut, interessats en les Teràpies Naturals i Complementàries i al públic general. 

Els objectius d'aquesta edició són:

 • Oferir una jornada d’experiències lúdiques i saludables.
 • Dedicar una tarda a les lletres per fer salut.
 • Presentar el Llibre “25 anys de teràpies naturals al COIB”.

Preprograma

Matí

 • 9:15 h Rebuda i entrega de documentació.
 • 9:30 h Benvinguda institucional.
 • 10 h Experiència d’una infermera d’atenció primària sobre alimentació a través del seu blog www.emvullaprimar.cat. A càrrec de Rosabel Roca, infermera i de Núria González Céspedes, bloguera.

“La Rosabel i la Núria ens mostraran el seu blog on es recull l’experiència infermera de molts consells i observacions al llarg dels anys a primària de la primera i també l’art comunicador de la segona. És també mostra de com no s’acaba la feina quan arriba la jubilació. I com les noves tecnologies permeten compartir la saviesa. Les dues ens animaran a fer-ho, i també ens proposaran una petita experiència pràctica ben interessant”.

 • 11:30 h Esmorzar saludable
 • 12 h Sorteig de 7 samarretes de recordatori de la Setmana natural.
 • 12:05h Taller/Performance d’art experiencial. A càrrec d’Ana Pulido, artista plàstica i visual, titulada en il·lustració per l'Escola d'Arts i Disseny Pau Gargallo i en Arts Aplicades al Mur per l'Escola Llotja.

El taller:
Aprofitant un dels escrits de "Transmissió", el seu nou projecte que constitueix un seguit d'obres plàstiques que parteixen de la performance, presenta el Taller d'art/performance experiencial, així doncs, l'art és una experiència sensible, física, emocional i mental i, l'experiència transmesa mitjançant l'art, torna a estar-ne experiència.
A través d'exercicis en grup, ens introduïrem a la performance convertint-nos-en a els filtres experiencials que transmeten un contingut projectant una altra experiència, l'artística.
NOTA: Cal portar roba còmoda i per embrutar-se.

 • 14 h Pausa per anar a dinar.

Tarda

 • 16 h Sorteig de 7 samarretes de recordatori de la Setmana natural.
 • 16:05 h Conferència. Tècniques de comunicació escrita per a persones amb discapacitat i dificultats en la comunicació verbal.

  A càrrec d'Elisa Cazalla Casas, infermera estatutària de l'Hospital Vall d'Hebrón a la unitat de cirurgia major ambulatòria (2002-2014) formada en diferents teràpies complementàries. Facilitadora d'FC (comunicació facilitada) des de 2015.

  Elisa ens parlarà de la Comunicació Facilitada (CF) i el Mètode d'Ajuda Ràpida ( RPM), dues estratègies de comunicació escrita dirigida a persones amb discapacitat que no tenen llenguatge verbal. Molt sovint, el no tenir la facultat de parlar es relaciona directament amb una discapacitat intel·lectual però a través del testimoni de joves i persones que han après aquestes dues tècniques podem conèixer què pensen, què senten i com viuen aquesta situació. Al seus textos ens conviden a endinsar-nos en un món intern que moltes vegades no es correspon amb les seves conductes externes. Podem conèixer com es perceben a ells mateixos, com perceben el "món", com funciona el seu cos, quines són les seves necessitats, quines són les seves aspiracions i desitjos. Comprendre el seu món vol dir modificar la nostra perspectiva, ampliar la nostra visió i replantejar-nos la nostra actuació.

 • 17 h Taula rodona. “Mineria emocional”, de la superfície a les profunditats humanes.
  Aquesta taula rodona centrada en les emocions pretén posar en valor la importància de la dimensió biopsicosocial de la persona que les infermeres tenim en compte durant el nostre exercici professional. L’abordatge a l’hora de cuidar a les persones a la seva dimensió més emocional és bàsic en totes les àrees de la vida, és per això que donarem una visió des de diferents punts de vista i abordatges: personal, professional, empresarial, de les teràpies complementàries, etc.
  Les persones que intervindran:
  • Isabel Quintana. Assessora i moderadora. Infermera representant del COIB.
  • Isabel Cordón. Coach. Responsable de formació i àrea pedagògica Fundació Àmbit Ecologia Emocional. Formadora en educació emocional i habilitats directives. Parlarà de la gestió de les emocions des del seu model Ecologia emocional.
  • Montse Ferrer. Llicenciada en dret (UDG). Certificada en Constel·lacions Organitzacionals y systemic management. Màster en Coaching i Lideratge personal (UB).
   Parlarà sobre com gestionem les nostres emocions a l'entron laboral.
  • Sandra Gómez Valor. Infermera integrant de la Comissió Teràpies Naturals del COIB. Infermera i Coach. Prof Associada Universitat de Barcelona. Especialitat Infermeria Integrativa. Integral Health Coaching
  • M. José Manzano. Diplomada en Infermeria a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron. Infermera amb una llarga experiència professional. Alumna del curs Regulació emocional. Especialitzada en Cures intensives i Dietètica i nutrició.
 • 18 h Berenar saludable.
 • 18:30 h Presentació del llibre “25 anys de teràpies al COIB”.
 • 19 h Cloenda. Presentació de l'audiovisual de comiat de l’esdeveniment i de la Comissió. A càrrec d'Esteve Amat, membre de la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries del COIB.