FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
dijous 16 de maig 2019

de 9 a 19 h

Auditori. Espai Pujades 350, 3ª planta

4a Jornada d’Infermeria Pediàtrica

 


Parlen les infermeres d'àmbit pediàtric

La Vocalia d’Infermeria Pediàtrica, conscient de la preocupació per la situació actual i futura de la nostra especialitat, va posar en marxa durant 2018, l’enquesta “Present de la infermeria pediàtrica a Barcelona”. Aquesta va dirigida a les infermeres i els infermers que treballen en diferents àmbits pediàtrics de la demarcació de Barcelona i te com a principal objectiu d’apropar-nos a la visió que aquests professionals tenen de la seva realitat. 
L´eix principal d’aquesta 4a jornada es compartir els resultats d’aquest estudi, facilitar el debat entre els assistents sobre els aspectes mes qualitatius de la mateixa. D'altre banda donar la benvinguda als nous infermers especialistes pediàtrics i proporcionar-los la oportunitat de donar a coneixer els seus treballs de recerca.

Aquesta jornada pot contribuir al desenvolupament de l’especialitat afavorint llaços entre professionals.

És una jornada gratuïta.

S'ha sol·licitat l'acreditació de la jornada al Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries.

Objectius:

 • Conèixer projectes innovadors i d’interès en l’àmbit d’infermeria pediàtrica
 • Conèixer i reflexionar sobre els resultats de l’enquesta “Present de la Infermeria pediàtrica a Barcelona”
 • Donar la benvinguda a les noves infermeres especialistes de pediatria que acaben la residència i difondre els seus projectes d’investigació
 • Conèixer els projectes d’investigació de les noves infermeres especialistes
 • Reflexionar sobre la rellevància de la investigació infermera
 • Debatre entre els assistents sobre aspectes qualitatius dels resultats

Programa

9 h Lliurament de documentació i acollida

9.30 h Inauguració institucional

 • Albert Tort, president del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB)
 • Vocalia d’Infermeria Pediàtrica del COIB

10 h Conferència inaugural:

«La implantació de la infermera primària o referent en una unitat d’oncologia-hematologia pediàtrica a través d’un procés d’investigació-acció participativa»

Presentació de la tesi doctoral de la infermera Laura Lahuerta, doctora en infermeria. Especialista en Infermeria Pediàtrica. Actualment infermera de recerca/experiència del pacient i innovació de la unitat de desenvolupament infermer de l’Hospital Sant Joan de Déu.

11 h Esmorzar saludable

11.30 h Presentació dels projectes de recerca de les Infermeres Internes Residents de Pediatria (IIRP) promoció 2017-2019.

Títols dels projectes:

 • “Efectividad del uso de pompas de jabón en la disminución del dolor y ansiedad en niños de 3-6 años durante la realización de extracciones sanguíneas por venopunción”. Virginia García Benito, Rubén Gómez Tejero, Judit Ortí Llorach, Marina Pérez Aranguren i María del Pilar Sáez Ruíz. IIRP Hospital Universitari Vall d´Hebron.
 • "Aplicación de nuevas prácticas en los cuidados del recién nacido sometido a fototerapia". Begoña López Alonso. IIRP Hospital Josep Trueta de Girona
 • “Evaluación del conocimiento sobre terapia inhalada en los profesionales de las unidades pediátricas de un hospital terciario”. Blanca Espeja Leal. IIR Parc Taulí.
 • “Viviendo con un estoma digestivo: un estudio cualitativo en adolescentes con Enfermedad Inflamatoria Intestinal”. Andrea Espinosa Torres. IIR Sant Joan de Déu.
 • “Impacto de una intervención enfermera en educación sanitaria en la sintomatología del paciente con sospecha de reflujo gastroesofágico fisiológico y en la ansiedad familiar”. Maider Zubizarreta Fernández. IIR Sant Joan de Déu.
 • “Cuidados paliativos pediátricos en una sociedad multicultural: Análisis del conocimiento y experiencia de las enfermeras”. Maryem Agloumi Dahi. IIR Sant Joan de Déu.
 • “Abordage de la angustia del adolescente con encopresis no conductual: Análisis cualitativo de la vivencia del paciente y del cuidador principal.” Belén Iranzo Enguidanos. IIR Sant Joan de Déu.
 • "Percepciones de los cuidadores principales del paciente pediátrico oncológico sobre la atención de enfermera recibida en un hospital terciario". Andrés García Herruzo. IIR Sant Pau.
 • "Efectividad de la musicoterapia y sacarosa en comparación con la sacarosa en la disminución del dolor de la venopunción en prematuros". Marina Gago Mesejo. IIR Sant Pau.

Per finalitzar la taula es presentaran els vídeos de cada institució on les IIRP parlen de la seva experiència durant la residència.

13.30 h Dinar lliure

15 h Ponència:

Presentació resultats de l’enquesta: “Present de la Infermeria pediàtrica a Barcelona” per membres de la vocalia d’Infermeria Pediàtrica del COIB.

L’objectiu de l’enquesta dirigida a les infermeres i els infermers que treballen en diferents àmbits pediàtrics de la demarcació de Barcelona és conèixer la formació, l’experiència professional i l’àmbit de treball de les professionals, quin valor donen a les diferents competències que desenvolupen i quina és l’opinió sobre el reconeixement professional de la infermera pediàtrica especialista. 

16 h Grups focals

Es formaran grups focals amb els participants a la jornada per treballar sobre els resultats de l’enquesta i aconseguir un discurs més qualitatiu de la realitat de la infermeria pediàtrica a Barcelona.

Durant aquesta estona es podrà gaudir d’un berenar saludable de treball.

17.30 h Conclusions que aportarà cada grup focal al plenari.

18.15 h Lliurament de premi al millor projecte d’investigació IIRP i dos accèssits.

Per finalitzar la jornada es presentaran els vídeos de cada institució on les IIRP parlen de la seva experiència durant la residència.

18.30 h Cloenda. Pendent de determinar.