L'Àrea de Cooperació Internacional
L’Àrea de Cooperació, a través de l’assessoria de cooperació, t’ofereix guia, suport i acompanyament per al desenvolupament de les tasques de cooperació infermera.
Les infermeres i infermers tenen una participació clau a la majoria de projectes a països amb renda baixa, no tan sols als projectes exclusivament de salut. La formació i la divulgació de les recomanacions de salut són bàsiques per garantir el desenvolupament d’aquestes societats desafavorides. Aquestes accions han demostrat ser, no només efectives, sinó també eficaces.
La sostenibilitat dels projectes també està garantida amb unes estratègies sanitàries i educatives adequades i adaptades a les poblacions destinatàries. És especialment important la participació d’infermeres a l’atenció de salut materno infantil, salut sexual i reproductiva, així com en la col·laboració de la organització de recursos humans i materials pel bon funcionament de les infraestructures sanitàries de salut existents o en construcció i desenvolupament.
S’ha de tenir en compte que la participació de la infermera pot ser, conceptualment, de dos tipus:
- Com voluntariat internacional (no retribuït)
- Com infermera cooperant (amb un salari mitjançant contracte legal i assegurances)
L’Àrea de Cooperació del COIB es basa en els principis exposats als objectius del Mil·lenni, donant suport i afegint els recursos possibles per aconseguir-los; a la Declaració Universal dels Drets Humans establerta el 10 de desembre de 1948, en la que es defensa la dignitat de la persona i es recolza en el reconeixement dels drets polítics, econòmics, socials, culturals i a la salut.
Una de les principals raons de ser d’aquest servei col·legial és el de divulgar, informar i implicar al nostre col·lectiu en el món de l’ajuda, de la solidaritat i de la cooperació vers a països i societats desafavorides o necessitades.
És per això que ens marquem com a fites, entre d’altres, les de divulgar i promocionar davant la societat i les institucions, organitzacions i associacions el paper que com a infermeres tenim i l’espai que mereixem.
Com a servei directe adreçat a les col·legiades i col·legiats ens proposem com a objectius inicials els d’informar, assessorar i donar resposta a les qüestions que les infermeres facin vers els temes de cooperació, concretament en els apartats de:
- Informació al viatger, tant en la vessant personal com al que fa a la divulgació cap a els ciutadans que així ens ho demanin, considerant-nos com a reconeguts i acreditats professionals de la salut, tal com som.
- Divulgació de les iniciatives i actuacions infermeres que existeixen en el món de la cooperació.
- Assessorament personalitzat en qüestions de l’àmbit de la cooperació – salut, tant de caire retribuït com de voluntariat internacional per a les consultes concretes de les col·legiades.
- Aportar els fons bibliogràfics i documentals de consulta científica que existeixen, tant en publicacions, com a la xarxa d’internet.
- Oferir el suport del Col·legi a les iniciatives individuals o grupals que sorgeixin en aquest àmbit, previ estudi i anàlisi.
- Promoure la cultura de la solidaritat, com a part implícita de la nostra professió infermera.
- Crear un banc de dades on quedin reflectides les persones que estan interessades en aquestes activitats, així com les ofertes formatives i informatives que hi ha a la nostra societat. Fent-hi un canal de comunicació basat fonamentalment en la xarxa d’e-mail, àgil i actualitzat per tal que arribin immediatament a totes les infermeres que vulguin rebre-ho.
- Informar de les ofertes de treball i/o col·laboració d’associacions, fundacions i ONGD’s on millor encaixin els perfils professionals de les infermeres interessades, tant remunerat com no, de les que el Col·legi sigui coneixedor.
- Catàstrofes - Informar, formar, i crear una base de dades, degudament acreditada, per incloure al nostre col·lectiu dins de tots els equips d’intervenció, investigació i suport que s’impliquen en aquestes situacions, incloent-hi els aspectes logístics.
- Seguiment de recerca i treballs científics. Aplicació de l’enfocament del marc lògic.
- Informació sobre els centres de salut internacional i atenció al viatger de referència.
- Espais i participació d’iniciatives del món de la cooperació, com per exemple, establiment i registre d’una associació, anàlisi de projectes futurs o ja endegats, etc.