FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
dilluns 18 de març 2024

de 17 a 19 h 

Modalitat a escollir presencial i online
Els participants de la modalitat online rebran un enllaç per poder entrar a la sala el dia abans de la sessió.

La Comissió Deontològica del COIB organitza aquesta sessió en què donarem a conèixer les qüestions ètiques que pot plantejar la nova regulació de la salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs: la Llei Orgànica 1/2023.

Objectius específics

  • Descriure el context actual de la salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.
  • Identificar les qüestions ètiques que es pot plantejar la infermera en relació amb la salut sexual i reproductiva i la interrupció voluntària de l’embaràs.

 

Programa

17 - 17.05 h Presentació de la píndola

Modera: Margarita García de Vicuña, llevadora i Doctora en Ciències de la salut. Professora de la Universitat Ramón Llull, membre de la Comissió Deontològica i de la Vocalia de Llevadores del  Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).

17.05 -18.30 h
Ponent: Ainoa Biurrun, llevadora, Doctora en Ciències de la Infermeria per la Universitat de Barcelona, 2017 Màster Universitari en investigació aplicada en Estudis Feministes, de Gènere i Ciutadania. Universitat Jaume I, Castelló, 2020, Màster Universitari en Bioètica (Institut Borja Bioètica, Barcelona), 2019.

La nova regulació legal en la salut sexual i reproductiva i la interrupció voluntària de l’embaràs, recollida a la Ley Orgánica 1/2023, de 28 de febrero, por la que se modifica la 'Ley Orgánica 2/2010, de 3 de marzo, de salud sexual y reproductiva y de la interrupción voluntaria del embarazo', pot comportar que la infermera i/o la llevadora, en la seva pràctica professional es plantegi diferents qüestions ètiques com poden ser:

  • El dret a la vida: la regulació de l’avortament a terminis atempta contra el dret a la vida del nasciturus?
  • La informació a la gestant que es vol sotmetre a una interrupció voluntària de l’embaràs: és un dret de la mateixa o és una obligació?
  • L’autonomia de la menor: com sabem si una menor és madura per demanar una interrupció voluntària de l’embaràs?
  • Principi de no maleficència: la violència obstètrica, en cas d’existir, és una actuació maleficient?

  • Principi de justícia: la incapacitat temporal per dismenorrea generada per una patologia prèviament diagnosticada; pros i contres.

18.30 a 19 h Dubtes i preguntes.

19 h Cloenda a càrrec de la Dra. Margarita García de Vicuña.