FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
13 de maig de 2015
    portada guies sem.jpgEl SEM ha presentat, coincidint amb el Dia Internacional de la Infermera, la nova “Guia d’actuació infermera d’urgències i emergències prehospitalàries del SEM”, un document elaborat en base a l’evidència i d’alt rigor científic a partir dels conceptes i fonaments de la cura infermera. La guia ha estat elaborada per un equip de professionals infermers: Elena Castro, Isabel Figueras, Xavier Jiménez, Marta Olivé i Pere Sánchez, i amb la revisió del COIB en quant a l’enfocament, metodologia i preceptes relacionats amb la responsabilitat professional.

    La nova guia, avalada pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, esdevé una eina indispensable que constata l’actual concepció del que s’enten per atenció a les urgències extrahospitalàries. Fins fa poc l’objectiu era només estabilitzar a la persona atesa en les millors condicions per ser traslladada al dispositiu sanitari més pròxim on se li prestaria les atencions que requeria.  En aquests moments, s’ha demostrat que l’atenció més precoç possible, en el temps més breu i “in situ” és el que obté més bons resultats, millor evolució i menys seqüeles.
     
    En aquest context, les infermeres i els infermers intervenen en els dispositius d’urgències, com a primers actuants i/o integrats en els equips assistencials a primera instància – on es troba la persona que requereix assistència – o, en segona instància, quan el dispositiu sanitari on es troba la persona no pot assumir la seva atenció amb els mitjans adequats i cal garantir el seu trasllat.

    Sigui quina sigui la intervenció, les infermeres d’emergències extrahospitalaries proporcionen una valoració inicial de l’estat de la persona atesa, identificant situacions que requereixen una intervenció urgent o emergent i proporcionant l’atenció inicial necessària amb els suport dels protocols de referència. Ho fa des d’una visió holística que inclou tant els aspectes fisiopatològics com el respecte dels drets de la persona i l’atenció a familiars.

    En aquest entorn, els professionals han de poder treballar segurs i la guia proporciona una major seguretat en la presa de decisions. De la mateixa manera, determina, reconeix i consolida l’àmbit d’autoritat i d’autonomia professional de la infermera del SEM, a més d’esdevenir un argument per acreditar la bondat i qualitat de la praxi infermera en la seva resposta professional.
    El compromís del COIB en aquest projecte radica, a banda de la tasca feta en la revisió inicial de la mateixa, en la revisió continuada, en realitzar un seguiment sobre la seva implementació i promocionar, explicar i donar suport a les infermeres que han de treballar en base a la nova guia.
     
     
     
     
    Documents: