FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
7 de març de 2018

    Dijous 22 de març, a les 19h, es durà a terme l’acte solemne d’entrega dels Premis Infermeria i societat 2017 de la Fundació. L’esdeveniment es farà a l’auditori de l’Espai Pujades 350. Els guardonats en aquesta edició recolliran els premis en un acte conceptuat per posar en valor la capacitat de les infermeres i infermers per fer coses que semblen impossibles a través de la seva pràctica diària, les seves aportacions professionals i el seu compromís amb la societat de la que té cura.

    El pròxim 22 de març es lliuren els Premis Infermeria i societat 2017

    Per assistir a l’acte cal inscripció prèvia donat que les places són limitades.

    Els interessats poden inscriure's en aquest enllaç

     

    Els guardonats en aquesta edició són:

    Premi Infermeria i societat a la Trajectòria Professional

    • Lena Ferrús i Estopà, per una trajectòria distingida on ha desenvolupat les diferents competències infermeres des de l’àmbit assistencial, passant per la gestió, la recerca i la docència. Pel seu lideratge i compromís permanent amb la promoció de la cultura de seguretat de les persones ateses en els entorns assistencial i pels seus treballs al voltant de la dotació d’infermeres en les unitats d’hospitalització per garantir cures infermeres de qualitat. Entre d’altres mèrits, Ferrús va crear sis postgraus en els que s’han format més d’un miler d’infermeres, destacant el Postgrau d’Infermeria Comunitària a l’Escola d’Infermeria de la Creu Roja. Doctora Cum Laude per la Universitat de Barcelona, Ferrús ha estat vinculada a l’Hospital de la Creu Roja de l’Hospitalet de Llobregat, al Consorci Sanitari Integral on va posar en marxa l’Àrea de Seguretat del pacient i actualment és membre de l’equip de recerca de la Càtedra de Direcció, Gestió i Administració Sanitàries de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2006.

     

    Premi Infermeria i societat a la Bona Pràctica

    • Maria Josep Planas i Tapias, pel projecte Hospital Amic. El jurat ha valorat l’originalitat de la proposta, la millora objectiva en la salut de les persones i la comunitat i la seva aplicabilitat en altres entorns de la pràctica infermera. Planas és la impulsora d’aquest projecte d’humanització de l’Hospital Sant Joan de Déu en el que es promou que els infants i les famílies tinguin una experiència hospitalària emocionalment positiva introduint elements com sales de joc, presencia de gossos o pallassos, decoració de les parets. Des de la seva expertesa en l’ètica en el tenir cura, ha liderat a més la implantació de temes de calat en el context hospitalari, com la presència de pares les 24h a la unitat de cures intensives pediàtriques o en el moment de la inducció de l’anestèsia a quiròfan o l’Hospital sense dolor, entre moltes altres iniciatives.

     

    Premi Infermeria i societat a la Innovació Infermera

    • Montserrat Llinàs i Vidal, pel Model integrat d’assistència a pacients urològics que requereixen la instauració de rentats vesicals continus (LVC). El LVC (rentat vesical continu), es un procediment que consisteix en mantenir la permeabilitat d'una sonda uretral, a través de la introducció d'una sol.lució d'irrigació de forma continua i el seu posterior buidatge. Està indicat en l'atenció i cures de persones que presenten sang a l'orina be per una intervenció quirúrgica o per patologies genitourinàries. Actualment es una tècnica manual supervisada per les infermeres i la innovació proposada permetrà l'automatització mitjançant el desenvolupament d'un dispositiu tecnològic. El projecte estima que amb el redisseny del procés assistencial que asseguri una atenció integral del pacient urològic, la fabricació del prototip, la validació clínica del mateix per la seva translació al mercat, així com el disseny d'un programa formatiu per la seva utilització per part de les infermeres es podrà evitar un 80% de complicacions que actualment presenta la tècnica manual.

     

    Premi Infermeria i societat a la difusió i la comunicació de la professió infermera

    Aquest premi es desdobla en dues modalitats: una per a projectes realitzats per infermeres i una altra pels realitzats per altres professionals, empreses o institucions.

    Categoria per a infermeres:

    • Jordi Mitjà i Costa. Les accions de comunicació que aquest infermer de l’Hospital de Sant Joan de Déu realitza, tant a través del seu conegut bloc enfermeriablog.com i les xarxes socials, com les que realitza en l’àmbit del seu entorn laboral aconsegueixen un impacte notable en qüestions com la imatge i la feina infermera. S’ha valorat la seva contribució a la visibilitat infermera i l’esforç en trencar els estereotips en l’entorn digital.

    Categoria per altres professionals, empreses o institucions:

    • Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Materno Infantil Vall d’Hebron per la comunicació del Projecte Germans, un programa dissenyat per acompanyar i preparar els germans dels nadons ingressats a Neonatologia ajudant així a la família a superar una situació que pot ser angoixant. El projecte inclou tallers amb jocs simbòlics que ajuden als germans a preparar-se per conèixer al nou germà, que es troba en un espai insòlit i ple d’instruments. El Projecte Germans ha aconseguit una àmplia difusió als mitjans de comunicació social en tots els suports, traslladant a la societat els beneficis del programa.

     

    Premi Infermeria i societat Entitats

    Enguany aquest premi es concedirà Ex-Aequo

    • Associació per un Major Empoderament Social i de la Salut (AMESS), entitat liderada per un equip multidisciplinar (Infermeria, Psicologia Clínica i Fisioteràpia) que té com a missió apoderar a col·lectiu vulnerables, a persones en risc d’exclusió social, amb trastorns mentals o problemes de salut, així com promoure l’eradicació de l’estigma, la participació ciutadana i la difusió de coneixements sociosanitaris. Entre els projectes que duen a terme hi ha grups d’ajuda per a persones amb problemes de salut mental i malalties cròniques, curs vivencials, tallers i formació, així com recerca en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Hospital Parc Taulí i l'Institut de Trastorns Alimentaris.
    • Proyecto HU-CI (Humanizando los cuidados intensivos). Es tracta d’un projecte consolidat, interdisciplinari i multicèntric que pretén humanitzar les unitats de cures intensives, dirigint la seva atenció de manera igualitària a tres pilars fonamentals del sistema sanitari: persones ateses, famílies i professionals. Amb només tres anys, el projecte ha aconseguit apoderar les infermeres de cures intensives en l’adquisició d’un rol protagonista per la millora del tractament i les cures. Premiat en diverses ocasions, el projecte compta amb l’aval de 10 societats científiques, milions de visites a la seva web i seguidors a les xarxes socials que han dut al projecte a traspassar fronteres més enllà de l’estat espanyol.
       

    Premi Infermeria i societat A prop teu

    • Glòria Novel i Martí, per la seva contribució en el camp de la salut mental i com a impulsora de la intervenció psicosocial de les infermeres aplicada a l’àmbit de la salut. De manera destacada, per les seves aportacions en el terreny de la mediació en salut especialment, la dirigida a les persones i grups que treballen i es relacionen en el sistema de salut i per incorporar la mirada infermera en les organitzacions, a través del seu treball d’innovació, desenvolupament i recerca en els sistemes de gestió de conflictes, cultura del diàleg i construcció d’espais de pau.