20 de novembre de 2018

El COIB publica el segon volum de la Col·lecció del Seminari ètica i valors del tenir cura:«Nuevas políticas del cuidar. Alianzas y redes en la ética del cuidado». Aquesta col·lecció de llibres, a l’igual que el Seminari del que neix, està esdevenint un referent en el debat sobre l’ètica del tenir cura per les aportacions reflectides tant de les ponents principals com del grup de treball integrat per infermeres i infermers que aprofundeix sobre cada una de les qüestions plantejades.

El COIB llança el segon volum de la col·lecció del Seminari ètica i valors del tenir cura

L’interès en aquest segon volum se centra en aspectes essencials de l’aplicació i comprensió de l’ètica del tenir cura. Es recullen les dues conferències de Marian Barnes, sociòloga i professora Emèrita de la Universitat de Brighton (Regne Unit): «Alianzas integrales para el cuidado» i «Trabajando en el interior de las redes de cuidado». L’obra inclou també el treball presentat en el seminari per equips d’infermeres i professionals de l’àmbit sanitari i social. Es tracta d’experiències que reflecteixen diferents formes de fer front i aplicar els principis de l’ètica del tenir cura. En cadascuna d’elles s’aprofundeix en aspectes essencials, des de la perspectiva dels valors i l’aplicació de l’ètica del tenir cura. Les experiències, en diferents contextos, mostren com es té consciència del cuidar, què implica i què és significatiu pels diferents actors en cada situació de tenir cura. S’evidencia això el valor de l’ètica del cuidar i els seus principis com a forma de transformació, en les relacions i en les pràctiques del tenir cura, que va més enllà de l’anàlisi de cada situació. I es constata a més a més les múltiples dimensions a considerar en relació amb la organització social i provisional del tenir cura.

El COIB, a través de la Comissió Deontològica, va iniciar aquest camí de reflexió entorn a la ètica del tenir cura amb la conferència d’Anne Davis, professora emèrita de la University of California de San Francisco i del Nagano College of Nursing al Japó, el 2006. L’interès i la oportunitat de dotar a aquesta tasca reflexiva d’un marc sòlid va fructificar amb la organització del Seminari Permanent «Ètica i valors del tenir cura», que es va iniciar el 2016 amb Joan Tronto, professora de Ciències Polítiques a la Universitat de Minessota (EUA), com a ponent. Aquest primer seminari va culminar amb la publicació del primer volum d’aquesta col·lecció, «El futuro del cuidado».

El segon volum de la col·lecció ha estat coordinat per Montse Busquets Surribas, Núria Cuxart Ainaud, Carmen Domínguez Alcón i Anna Ramió Jofre. En són autores col·laboradores Maribel Ávalos García, Laura de la Cueva, Pilar Delgado-Hito, Mariona Farrés Tarafa, Carlos A. García Orús, Encarna Gómez Gamboa, Ana Gómez Rodríguez, Alba Muñoz Cordero, Blanca Muñoz Mahamud, Francesc Xavier Noguer Pañella, José V. Picón González, Pilar Rodríguez Benito, Marta Romero García, Paula Rubio Ainsa i Gemma Vía Clavero.

Consulta aquest i d'altres treballs a Publicacions del COIB