FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
18 d’octubre de 2018

Entre el 2016 i el 2017 les infermeres i infermers de Barcelona van protagonitzar un procés participatiu, el Projecte RESET, inèdit en el sí d’una professió. L’experiència, propiciada des del COIB, ha quedat recollida en el document «Procés participatiu al COIB. Projecte RESET 2016-2017», ja a disposició per a la seva consulta o descàrrega.

Com va ser i què n’hem après del Projecte RESET? Publiquem l’informe sobre el procés participatiu de les infermeres de Barcelona

La publicació d’aquest document és el “punt i seguit” d’un projecte de dos anys que era indispensable per posar en comú tot allò que ens uneix o desuneix a les infermeres pel que fa al desenvolupament de la infermeria en tots els aspectes i àmbits professionals.

El Projecte RESET ens ha permès conèixer a través de la veu de les infermeres el seu sentir sobre la situació actual, quines idees aporten per fer créixer i millorar la professió i, en definitiva, quins són els temes que els importen i sobre els que cal treballar.

El document recull els antecedents i marc inspirador del projecte; com es van desenvolupar els mecanismes participatius que garantissin una participació democràtica, equànime i representativa de la demarcació de Barcelona; els resultats obtinguts en el procés tant pel que fa a aspectes quantitatius com qualitatius; els resultats i conclusions i les persones que ho han fet possible.

El Projecte RESET es va desenvolupar a través de 32 cercles de diàleg presencials, un d’ells entre membres de l’equip del propi Col·legi, i 20 cercles de diàleg online. En aquests espais, 732 infermeres i infermers van participar debatent i consensuant sobre 94 temes escollits per ells i van aportar 2.681 idees relacionades amb aquests temes. El Projecte RESET va passar per Berga, Vic, Terrassa, Sabadell, Manresa, Mataró, Calella, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona. Aquest treball va desembocar en 9 eixos temàtics consensuats pels participants i que esdevenen la base sobre la qual cal seguir conversant per la rellevància que tenen sobre el futur de la professió. 

Construint la cultura del diàleg

Aquest procés participatiu ens va permetre a tots i totes re-connectar. Un exercici que ens ha permès treure’n un gran aprenentatge: que cal seguir conversant (i ho haurem de fer constantment a partir d’ara) per madurar més les propostes, per veure com cal dur-les a terme i per fer més forta la iniciativa de canvi incorporant al diàleg a aquelles companyes i companys que encara no han participat.

Una demanda resultant d’aquesta primera iniciativa d’aplicar el diàleg i el consens per marcar les fites a assolir per part de la comunitat infermera va ser que el diàleg es mantingués de manera constant. 

Amb aquest compromís i per fer-ho possible, el COIB facilita la creació de RESET, el sistema de participació i diàleg permanent de les infermeres de Barcelona. RESET, que veurà la llum el proper mes de novembre, s’organitza com un gran fòrum en el que s’aprofundirà en qüestions clau i transversals marcades com a prioritàries per les infermeres i infermers que van participar en el Projecte RESET 2016-2017 i que es poden consultar en el document.

Podreu seguir tot allò relacionat amb aquest sistema de participació a través de la web www.projectereset.cat i als canals de difusió del propi COIB.