Queixes i suggerimentsQueixes i Suggeriments Contacta amb nosaltresContacta Mapa del webMapa del web
CERCADOR Cercar Ajuda de la cerca
Mida del text: Mida petita Mida gran
24 juny 2016
     ACTUALITAT PROFESSIONAL
El COIB i l’ADEIC demanen prudència a l’hora de decidir sobre el pas de la diplomatura al grau
[divendres, 20 de juliol de 2012]
grauintok.JPGEl Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i l’Associació de Directores d’Escoles d’Infermeria de Catalunya (ADEIC) demanen prudència i calma a l’hora de decidir sobre la possibilitat de decidir sobre el procés per tal que els actuals diplomats d’Infermeria es retitulin i passin a obtenir el grau.

Aquest va ser un dels missatges que es van traslladar durant la jornada informativa sobre el pas de la diplomatura al grau que ambdues organitzacions van organitzar el passat 10 de juliol per informar sobre el denominat procés de retitulació, que ha obert molts dubtes entre el col·lectiu infermer.
 
La directora de Programes del COIB, Núria Cuxart, que l’objectiu de la jornada era oferir a les infermeres col·legiades de Barcelona tota la informació relacionada amb aquest important pas anomenat retitulació/adaptació de manera que cada infermera i infermer pugui prendre la millor decisió en funció de les seves perspectives de desenvolupament professional.

La directora de l’Escola d’Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dolors Bernabeu, va defensar la necessitat d’analitzar la situació, reflexionar abans de retitular-se i saber per què es vol el doctorat i el grau . “El grau i la diplomatura, com a infermeres, ens habilita pel mateix. Seguim sent infermeres i exercint la Infermeria”, va apuntar. 
 
El cas específic de Catalunya
 
Mentre en tot l’Estat Espanyol les universitats reconeixen 210 crèdits ECTS de la diplomatura, en el cas de Catalunya, la Junta del Consell Interuniversitari va acordar, que es podien reconèixer 180 crèdits ECTS. Per tant, n’hauríen de superar 60 més per obtenir el títol de Grau, va explicar la directora de l’ADEIC, Amèlia Guilera.
 
Guilera, que va recordar que les universitats són les úniques que poden expedir títols universitaris, va explicar el procés que han de superar les diverses escoles que proposen oferir un curs de retitulació i les dificultats que tenen en el marc d’un sistema sovint molt rígid.
 
Les escoles catalanes ofereixen la possibilitat d’accedir a la retitulació per la via de reconeixements de crèdits, via que no serà possible fins el curs 2013/2014, quan hagi sortit la primera promoció de graduades, i també per la via d’alguns cursos d’adaptació de 60 ECTS, experiència que ja han iniciat algunes universitats.
 
Aquest és el cas de la facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, que tal i com va explicar la seva directora ha ofert fins ara un curs de retitulació des de 2009, però només per als seus exalumnes, i de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de Catalunya, que ofereix un curs obert a tothom.
 
Actualment, la única universitat pública catalana que ofereix un curs de característiques similiars és la facultat d’infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV). La resta d’escoles d’infermeria públiques s’espera que surtin els primers graduats, va explicar Guilera.
 
Crida al diàleg entre docència i assistència

La degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor, va destacar la importància d’haver aconseguir el grau d’infermeria, però va  fer una crida a favor del consens entre l’àmbit de la docència i l’assistència per avançar com a professió.

“Haver aconseguit el grau és importantíssim, hem aconseguit un somni, però per fomar graduades en infermeria amb coratge i absolutament preparades per estar al costat de les persones, ens cal un diàleg permanent i una complicitat intensa entre l’àmbit docent i assistencial”, va afirmar.

Per tal d’oferir la màxima informació, el COIB i l’ADEIC han consensuat un document informatiu, fruït d’una jornada tècnica, prèvia a la sessió informativa oberta, que es va celebrar el passat 12 de gener per analitzar la situació que suposa el pas de la diplomatura al grau i consensuar posicionaments amb l’àmbit universitari.

La vocal de Formació de la Junta de Govern del COIB, Anna Ramió, va agrair el treball col·laboratiu que s’ha realitzat amb les directores de les escoles d’infermeria, mentre que el president Albert Tort va assegurar que la voluntat de la corporació és “respondre, amb tota la informació disponible, a les inquietuds de les infermeres”.
 
Accedeix al document De la Diplomatura al Grau en Infermeria i desenvolupament professional, elaborat pel COIB amb la col·laboració de l’ADEIC.

 
 
pàgina anteriorimprimirenviar a un amic
DESTACATS
ÀREA COL·LEGIAL
Nom d'usuari:
Paraula clau:
Connexió seguraEntrar
Has oblidat el teu nom
d'usuari o paraula clau?

Criteris de privacitatAvís legalPolítica de qualitat
Web desenvolupada per Softeng 
©  Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de BarcelonaGoogle+